Kanada menedékjogot adott az Edward Snowdent bújtató Fülöp-szigeteki nőnek
2019. március 26. 08:58

Kanada menedékjogot adott egy Fülöp-szigeteki nőnek, aki 2013-ban Hongkongban bújtatta Edward Snowdent, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező informatikust – közölte a nőt támogató jótékonysági alapítvány, valamint a CBC kanadai tévé.

Ethan Cox, a montreali székhelyű For the Refugees (A menekültekért) elnevezésű szervezet szóvivője elmondta, hogy támogatásukkal Torontóba érkezik a 42 éves Vanessa Mae Rodel Fülöp-szigeteki menedékkérő és 7 éves lánya.

A jótékonysági szervezetet 2016-ban alapította ügyvédek egy csoportja, hogy támogassa a „Snowden angyalai” néven is ismert három menekült családot.

Annak idején Rodel és öt másik menedékkérő bújtatta Snowdent egy kanadai bevándorlási ügyvéd, Robert Tibbo kérésére. Az amerikai informatikus azután fogadta fel az ügyvédet, hogy ismertté vált, ő leplezte le az amerikai kormány titkos adatgyűjtési programját. Snowden, akit az amerikai titkosszolgálatok kerestek, Fülöp-szigeteki és Srí Lanka-i menekültekkel élt két hétig Hongkong szegénynegyedeiben, mielőtt az orosz fővárosba, Moszkvába menekült.

Az őt bújtató családokat megtorlás fenyegette a hongkongi hatóságok részéről, amikor szerepük az amerikai Oliver Stone rendezte Snowden című film kapcsán kiderült.

A jótékonysági szervezet egyik ügyvédje azt mondta, hogy még három menedékkérő és két gyermekük vár segítségre.

Edward Snowden a CBC kanadai televízióban felvételről azt mondta, hogy az őt segítő menedékkérők tudták mit jelent az, ha valaki a vadászok célpontja, ha valakit üldöznek. Ezek az emberek beengedték őt hajlékukba annak ellenére, hogy maguk is szűkös helyen, nagyon szegényes körülmények között éltek. Mindenüket megosztották vele.

Snowden 2013-ban bizonyítékokkal szolgált az NSA lehallgatási programjáról, többek között a külföldi vezetők beszélgetéseinek illegális elektronikus megfigyeléséről. Az amerikai hatóságok elől menekülve, mintegy 20 országhoz, köztük Oroszországhoz fordult menedékkérelemmel. Oroszországban 2014. augusztus 1-jén három évre szóló letelepedési engedélyt kapott, amelyet később ugyanennyi időre meghosszabbítottak a hatóságok.

MTI
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
 • Milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság növekedését?
  A várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében ismét felfelé módosította várakozásait, így idén 4,3, jövőre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.
 • Egymásnak esett a finisben a DK és a szocialista párt
  A DK elnökének korábbi, Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatait ollózták össze vélhetően a zuglói polgármester kampánystábjának tagjai úgy, mintha Gyurcsány Ferenc jelenleg is mellette állna az ellenzéki főpolgármester-jelölti küzdelemben. Ezeket a nyilatkozatokat automatikus telefonhívásokkal juttatták el a választókhoz.
MTI Hírfelhasználó