Kétséges, hogy teljesen nyilvános lesz-e a Mueller-jelentés
2019. március 26. 09:39

Nincs elégséges bizonyíték arra, hogy Donald Trump vagy akár munkatársai részt vettek volna a 2016-os amerikai elnökválasztásba történő orosz beavatkozással kapcsolatos bűncselekményekben – ezt tartalmazza az igazságügyi miniszter által a szövetségi törvényhozásnak küldött levél, a Mueller-jelentés kapcsán. Két év után pont került az ügy végére.

A különleges ügyész, Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump választási kampánycsapata, illetve munkatársai egyeztettek, vagy összejátszottak volna az oroszokkal a 2016-os amerikai elnökválasztás idején.

Az amerikai elnök üdvözölte a jelentést.

Donald Trump amerikai elnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a washingtoni Fehér Házban 2019. március 24-én, miután a 2016-os amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a Trump-kampány munkatársai egyeztettek vagy összejátszottak az oroszokkal. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Donald Trump amerikai elnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a washingtoni Fehér Házban (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Még mindig sok a kérdés

Nancy Pelosi házelnök és a szenátus demokrata frakciójának vezetője, Chuck Schumer közös közleményben sürgette a jelentés egészének nyilvánosságra hozatalát, akárcsak a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata pári elnöke. Szerintük ugyanis a dokumentum legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyire választ ad.

A Mueller-vizsgálat 2017 májusában indult, az ügyön csaknem húsz jogász és negyven elemző és szakértő dolgozott. Csaknem ötszáz tanút hallgattak meg a bíróságon és több száz házkutatást tartottak. A vizsgálat közben több orosz állampolgár és Donald Trump elnökválasztási kampányának kulcsszereplői közül is többek ellen indult eljárást, sőt van, akit már el is ítéltek. Trump ügyvédje a Fox Televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy a hatóságoknak ki kell deríteniük, hogy indokolt volt-e az elnök elleni Mueller-vizsgálat megindítása.

Nem tesznek mindent közszemlére

Nehéz előre megmondani azt, hogy mi kerülhet nyilvánosságra a jelentésből, hiszen jelen pillanatban az igazságügyi miniszter – aki egyben a főügyész is – dönti el, hogy mennyi kerülhet nyilvánosságra és mennyi lesz minősített irat – mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Bizonyos részek minősített iratként szerepelnek majd, többek között a futó bűnügyekre utaló részek, illetve a nagy esküdtszék előtt elhangzottak – fogalmazott, majd hozzátette: a Fehér Háznak joga van úgynevezett elnöki privilégiumra hivatkozni, vagyis a bizonyosságok nyilvánosságra hozását ellenezni.

A sajtó képviselői várják a Mueller-bizottság jelentésének ismertetését az igazságügyi minisztérium épülete előtt Washingtonban (Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Két üggyel foglalkozott a jelentés

Néhány esetben tehát jogi akadálya van annak, hogy a teljes Mueller-jelentést nyilvánosságra hozzák – mondta Magyarics. Véleménye szerint ezért kétkedve kell fogadni Trump azon kijelentéseit, miszerint nyugodtan közzétehetik az egészet.

A Mueller-jelentés két üggyel foglalkozott: az egyik az orosz beavatkozás, a másik az igazságszolgáltatás akadályoztatása. Az első esetben vélhetően Trump valóban tiszta, hiszen a jelentés egyértelműen megállapította, nem lehet kimutatni, hogy az elnök vagy emberei tudatosan összejátszottak az oroszokkal. A második esetben viszont már kétértelműen fogalmaz a jelentés – magyarázta az Amerika-szakértő.

Hozzátette: a demokraták utóbbi bizonytalanságba belekapaszkodhatnak majd és kihasználhatják.

Az elítéltek tényleg kapcsolatban állhattak az oroszokkal

A Mueller-nyomozás két éve alatt többeket is elítéltek már, többek között Trump környezetéből is. Magyarics elmondta, ezek az emberek elképzelhetően kapcsolatban álltak oroszokkal, ám ez nem jelenti azt, hogy Donald Trump erre személyesen adott utasítást. Mint mondta, a kérdés az, hogy az elnök mennyit tudott az ügyleteikről és hogy azok a jóváhagyásával vagy utasításával történtek-e, vagy saját szakállukra cselekedtek.

Trumpot eddig nem tudták közvetlen összefüggésbe hozni a munkatársak tevékenységével, főként azért, mert legtöbbjük a kampány külső köreiben mozogtak – magyarázta a szakértő.

Hozzátette: Donald Trump kampánycsapatában kétes erkölcsű emberek is megfordultak.

hirado.hu - Kossuth Rádió - MTI
Címkék:
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó