Galló: "Szalmaszálak szövetsége"
2019. április 1. 15:39

Galló Béla politológus szerint az ellenzéki pártok együttműködése inkább a szalmaszálak szövetsége, mintsem működőképes politikai koalíció. A politológus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az ellenzéki pártok EP- és önkormányzati választási felkészüléséről beszélt.

Az ellenzéki pártok tíz éve bizonyítják, hogy nem tudják a társadalmi ingerküszöböt külön-külön átütni, ebből azt a következtetést vonhatják le, hogy össze kell fogniuk, bármilyen módon – fogalmazott a szakértő.

Az őszi önkormányzati választásokra az összellenzéki jelöltek pártlogóikat hátrahagyva többnyire civilként indulnak majd. A Jobbik frontemberének számító Mirkóczki Ádám is egy frissen alapított, minden előkép nélküli szervezet jelöltjeként indul Egerben ősszel – hangzott el az adásban.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e valódi civil jelölt az, akit négy-öt párt is támogat, és miért titkolják saját pártkötödésüket az ellenzéki jelöltek, Galló Béla úgy felelt, hogy az együttműködésük  nem működőképes politikai koalíció.

Az ellenzéki pártok érzékelik, hogy mérsékelt a társadalmi bizalom feléjük, ezért állnak be a civilek mögé – hangsúlyozta, és hozzátette, hogy a „civilesedés egy nemzetközi trend”,  amely önmagában üdvözlendő dolog.

Az kérdés, hogy a civilesedés folyamatát segítik-e a pártok, vagy pedig a pártok negatívumai ragadnak át majd a civil szervezetekre – mondta a politológus. „Ez azért releváns kérdés, mert elég nehezen találnak jelölteket a pártok” – közölte.

Az EP-választásokra a civil jelöltek vagy civil szervezetek indítása fel sem merült, ez csak ősszel a helyhatósági voksoláson várható. Véleménye szerint az önkormányzati választáson lesz releváns ez a kérdés, mert ott a helyi vezetők szavahihetősége, vonzereje a mérvadó.

Az ellenzéki pártoknak arra kellene törekedniük, hogy helyi szinten hiteles politikusokat keressenek. De ez csak egy politikai trükk, ha nincs mögötte teljesítmény – mondta.

Kormányzóképesség 

A társadalmi ingerküszöb elérése mellett a másik nagy kérdőjel az ellenzék előtt a pártok kormányzóképessége helyi és országos szinten – mondta Galló Béla arra a kérdésre, hogy a nagyon eltérő értékeket valló ellenzéki pártok hogy tudnak együttműködni.

Nem elég az egyforrású ellenzékiség, amely egyetlen üzenetet közvetít, hogy Orbán Viktornak mennie kell – mondta. Galló szerint összetettebb ellenzékiségre lenne szükség, programmal, hiteles személyekkel, amely az országnak se válna kárára.

Magabiztos a Fidesz-előny

A Nézőpont Intézet a biztos pártválasztók körében 56 százalékra mérte a kormánypárt támogatottságát, de a többi közvélemény-kutatónál is 50 százalék felett áll a Fidesz. A választások óta a kormánypártok népszerűsége 9 százalékponttal emelkedett. Az adatokat értékelve elmondta, hogy ez egy régi trend, semmi jel nincs arra, hogy ez megváltozzon.

„Amennyiben az EP-választáson a Fidesz jól szerepel, akkor ennek lesznek következményei az őszi helyhatósági választásokon is” – mondta.

A baloldal és a Jobbik összefogásával kapcsolatban elmondta, hogy azért, mert a pártirodában megállapodás születik, az nem jelenti automatikusan a szavazók átszavazását. „Az értelmesebb pártok érzékelik, hogy más a pártiroda és más a terep” – mondta.

hirado.hu - Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország!
Címkék:
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Megbukott a PC-szóhasználat
  Új körülmény van ugyanis: rengeteg a kamera, és sok jó minőségű videó egyértelművé teszi a bűntényt és a bűnöző személyét, még a jogerős bírósági ítélet előtt.
 • Soha nem volt még ilyen nagy a tét
  Az európai parlamenti választásnak korábban soha nem volt még ilyen nagy tétje - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.
 • A baloldal 20 éves stratégiája dőlt romba a héten
  A kölcsönös tisztelet és az együttműködési szándék jellemezte az amerikai elnök és a magyar kormányfő megbeszélését. Orbán Viktor erős szövetségest szerzett Donald Trump személyében a politológusok szerint. A két politikus találkozóját jelentős sajtóvisszhang előzte meg.
 • Salvini: Május 26-án bevesszük Európát!
  A népek és nemzetek Európáját hirdette meg az EU-t eddig uraló elittel szemben Matteo Salvini az olasz kormánypárt, a Liga vezetője szombaton Milánóban, az európai szuverenista erők közös EP-választási kampányzáróján.
MTI Hírfelhasználó