Több ezren tiltakoztak a vallási szimbólumok tiltása ellen Montrealban
2019. április 8. 09:18

Több ezren vonultak az utcára vasárnap Montrealban, tiltakozva a kormány által előterjesztett törvénytervezet ellen, amely tiltja a québeci közalkalmazottaknak a vallási szimbólumok viselését munkaidőben.

Több ezres tiltakozó menet vonult végig a legnagyobb québeci város központi utcáin, a demonstrálók között voltak muzulmánok, szikhek, zsidók, kínaiak és más nemzetiségűek is – közölte a CTV kanadai televízió.

A híradás szerint sokan hidzsábban, illetve más, fejet és arcot fedő vallási viseletben voltak. A tüntetők rasszizmusnak, a szabadságjogaik megnyirbálására irányuló kísérletnek tartják a törvény előterjesztését.

A tiltakozó menetet Adil Charkaoui muzulmán tanító szervezte, akivel szemben korábban felmerült a gyanú, hogy terroristákkal állt kapcsolatban. A CTV ismertetése szerint Charkaouit 2003-ben őrizetbe vették, de vádat nem emeltek ellene. Charkaoui arra szólította a québecieket, hogy utasítsák el a törvénytervezetet, amely szerinte ki akarja kötni a muzulmán nők számára, hogy mit viselhetnek a munkahelyükön.

A québeci kormány március végén terjesztette a parlament elé a törvényt, amely tiltja a vallási szimbólumok viselését az állami alkalmazottaknak munka idején. A törvény elfogadását a Koalíció Québec Jövőjéért nevű jobbközép kormánypárt kezdeményezte. Francois Legault pártelnök, québeci miniszterelnök azzal érvelt, hogy az elképzelést támogatja a tartomány lakóinak zöme, és a jogszabály összhangban van az értékrendjükkel, és nem sérti a vallásszabadságot. Akit a törvény miatt  menesztenek a munkahelyéről, máshol találhat munkát mondta Legault.

A jogszabály eredeti változata csak a tanárokra, bírákra és rendőrökre alkalmazta volna a tilalmat, de a parlamentnek múlt csütörtökön benyújtott törvénytervezet kiterjesztette a tilalmat a tanintézetek igazgatóira, az ügyészekre és minden, fegyvert viselő állami alkalmazottra: rendőrökre, bírósági végrehajtókra, büntetés-végrehajtási intézmények dolgozóira és vadőrökre is.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó