Több ezren tiltakoztak a vallási szimbólumok tiltása ellen Montrealban
2019. április 8. 09:18

Több ezren vonultak az utcára vasárnap Montrealban, tiltakozva a kormány által előterjesztett törvénytervezet ellen, amely tiltja a québeci közalkalmazottaknak a vallási szimbólumok viselését munkaidőben.

Több ezres tiltakozó menet vonult végig a legnagyobb québeci város központi utcáin, a demonstrálók között voltak muzulmánok, szikhek, zsidók, kínaiak és más nemzetiségűek is – közölte a CTV kanadai televízió.

A híradás szerint sokan hidzsábban, illetve más, fejet és arcot fedő vallási viseletben voltak. A tüntetők rasszizmusnak, a szabadságjogaik megnyirbálására irányuló kísérletnek tartják a törvény előterjesztését.

A tiltakozó menetet Adil Charkaoui muzulmán tanító szervezte, akivel szemben korábban felmerült a gyanú, hogy terroristákkal állt kapcsolatban. A CTV ismertetése szerint Charkaouit 2003-ben őrizetbe vették, de vádat nem emeltek ellene. Charkaoui arra szólította a québecieket, hogy utasítsák el a törvénytervezetet, amely szerinte ki akarja kötni a muzulmán nők számára, hogy mit viselhetnek a munkahelyükön.

A québeci kormány március végén terjesztette a parlament elé a törvényt, amely tiltja a vallási szimbólumok viselését az állami alkalmazottaknak munka idején. A törvény elfogadását a Koalíció Québec Jövőjéért nevű jobbközép kormánypárt kezdeményezte. Francois Legault pártelnök, québeci miniszterelnök azzal érvelt, hogy az elképzelést támogatja a tartomány lakóinak zöme, és a jogszabály összhangban van az értékrendjükkel, és nem sérti a vallásszabadságot. Akit a törvény miatt  menesztenek a munkahelyéről, máshol találhat munkát mondta Legault.

A jogszabály eredeti változata csak a tanárokra, bírákra és rendőrökre alkalmazta volna a tilalmat, de a parlamentnek múlt csütörtökön benyújtott törvénytervezet kiterjesztette a tilalmat a tanintézetek igazgatóira, az ügyészekre és minden, fegyvert viselő állami alkalmazottra: rendőrökre, bírósági végrehajtókra, büntetés-végrehajtási intézmények dolgozóira és vadőrökre is.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó