Több ezren tiltakoztak a vallási szimbólumok tiltása ellen Montrealban
2019. április 8. 09:18

Több ezren vonultak az utcára vasárnap Montrealban, tiltakozva a kormány által előterjesztett törvénytervezet ellen, amely tiltja a québeci közalkalmazottaknak a vallási szimbólumok viselését munkaidőben.

Több ezres tiltakozó menet vonult végig a legnagyobb québeci város központi utcáin, a demonstrálók között voltak muzulmánok, szikhek, zsidók, kínaiak és más nemzetiségűek is – közölte a CTV kanadai televízió.

A híradás szerint sokan hidzsábban, illetve más, fejet és arcot fedő vallási viseletben voltak. A tüntetők rasszizmusnak, a szabadságjogaik megnyirbálására irányuló kísérletnek tartják a törvény előterjesztését.

A tiltakozó menetet Adil Charkaoui muzulmán tanító szervezte, akivel szemben korábban felmerült a gyanú, hogy terroristákkal állt kapcsolatban. A CTV ismertetése szerint Charkaouit 2003-ben őrizetbe vették, de vádat nem emeltek ellene. Charkaoui arra szólította a québecieket, hogy utasítsák el a törvénytervezetet, amely szerinte ki akarja kötni a muzulmán nők számára, hogy mit viselhetnek a munkahelyükön.

A québeci kormány március végén terjesztette a parlament elé a törvényt, amely tiltja a vallási szimbólumok viselését az állami alkalmazottaknak munka idején. A törvény elfogadását a Koalíció Québec Jövőjéért nevű jobbközép kormánypárt kezdeményezte. Francois Legault pártelnök, québeci miniszterelnök azzal érvelt, hogy az elképzelést támogatja a tartomány lakóinak zöme, és a jogszabály összhangban van az értékrendjükkel, és nem sérti a vallásszabadságot. Akit a törvény miatt  menesztenek a munkahelyéről, máshol találhat munkát mondta Legault.

A jogszabály eredeti változata csak a tanárokra, bírákra és rendőrökre alkalmazta volna a tilalmat, de a parlamentnek múlt csütörtökön benyújtott törvénytervezet kiterjesztette a tilalmat a tanintézetek igazgatóira, az ügyészekre és minden, fegyvert viselő állami alkalmazottra: rendőrökre, bírósági végrehajtókra, büntetés-végrehajtási intézmények dolgozóira és vadőrökre is.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó