Kirúgta tanácsadóját a brit kormány, mert az kiállt Orbán Viktor politikája mellett
2019. április 13. 11:15

A brit sajtó a héten hívta fel a figyelmet arra: a brit kormány azért szakította meg hivatalos kapcsolatait egy ismert konzervatív filozófussal, Roger Scrutonnal, mert ő kiállt Orbán Viktor és a magyar bevándorláspolitika mellett, valamit bírálta Soros György világhatalmi terveit – hangzott el az M1 Híradójában.

„Én Soros barátja vagyok” – tette egyértelművé Bernard-Henri Lévy az ATV Start című műsorban egy nappal azelőtt, hogy a bizonyos körökben sztárként kezelt francia filozófus hazánkban is fellépett egyszemélyes előadásával. Keressük Európát című produkciójával már több országot bejárt. Sötét képet fest a kontinens jövőjéről: „Európa romokban, saját pusztulása felé rohan, amiért a bevándorlás ellenes vezetők, Orbán Viktor, Matteo Salvini vagy éppen Jaroslaw Kaczynski a felelősek”.

Fellépése előtt Orbán Viktor meghívta Lévyt kávézni. Két órát beszélgettek, a kormányfő elmagyarázta a filozófusnak, akivel 30 éve találkoztak először, hogy a magyar kormány és ő személyesen milyen értékek és irányvonalak mentén képzelik el Európa és benne Magyarország sorsát. Lévy az ATV-ben elmondta: a miniszterelnöki találkozóra civilekkel és ellenzékiekkel folytatott megbeszélésekkel készült fel.

„Két szándékom volt. Az egyik, hogy kérdéseket tegyek az asztalra és aggályokat, amelyeket csak néhány perccel a találkozó előtt kaptam meg értelmiségiektől, ellenzékiektől, NGO-któl, a magyar társadalom képviselőitől a legégetőbb ügyekben, például a bevándorlás vagy a hatalmi ágak szétválasztása” – mondta el Lévy az ATV-ben.

A tévés interjú után pedig megtartotta előadását a Belvárosi színházban.

Tárcát kapna kormányában Soros György

„Orbán Viktor a legfelháborítóbb gazember” – idézte a hvg.hu, akinek munkatársa is meghallgatta a filozófust. A francia filozófus azt is elmondta, miben látja a kilátástalanság és elkeseredés megoldását, ez pedig az Európai Egyesült Államok, amelynek kormányában – ha rajta múlna – tárcát kapna Soros György, Kertész Imre, Konrád György és Bálint György, vagyis azok, akik legelszántabb bírálói a magyar miniszterelnöknek.

Roger Scrutont 2016-ban ütötték lovaggá (Fotó: Twitter.com/Roger_Scruton)

Roger Scrutont 2016-ban ütötték lovaggá (Fotó: Twitter.com/Roger_Scruton)

Az egyébként dúsgazdag Lévyt, akinek apja afrikai ültetvényeken szedte meg magát, egy baloldali filozófustársa a gondolkodás nullfokaként jellemezte, akinek hiúságát, felszínességét még a barátai is elismerik. Ennek ellenére szinte sztárként ünneplik a bevándorláspárti erők, ahol csak fellép.

Szintén 30 éve ismeri Orbán Viktort Sir Roger Scruton brit konzervatív filozófus, a brit kormány egyik bizottságának tagja, pontosabban volt tagja.

Kirúgta a brit konzervatív kormány Roger Scrutont – írja a mandiner.hu. Theresa May kabinetje ugyanis azonnal elbocsátotta, amiért kiállt a magyar miniszterelnök, a magyar bevándorláspolitika mellett, és bírálta Soros György világhatalmi terveit.

Nonszensz antiszemitizmussal vádolni Orbán Viktort

A New Statesman nevű lapban úgy fogalmazott: bárki, aki úgy véli, hogy Magyarországon nem létezik Soros Birodalom, az nem figyelt oda a tényekre. Hozzátette, teljes nonszensz antiszemitizmussal vádolni Orbán Viktor miniszterelnököt.

Sir Scruton szavaira az ellenzéki brit Munkáspárt képviselői hívták fel a kormány figyelmét, éppen akkor, amikor a brit miniszterelnök megpróbál támogató szavazatokat kikönyörögni a munkáspárti ellenzékből a Brexit-megállapodás tervezetének elfogadásához. Theresa May szóvivője sietett is leszögezni, ezek a kommentárok súlyosan sértőek és teljességgel elfogadhatatlanok, és helyes döntés az elbocsátás –idézte a Guardian című brit lap.

Sir Roger Scruton, akit 2016-ban ütöttek a korona lovagjává, nem vonta vissza kijelentéseit. Hozzátette ugyanakkor, ezzel az egész üggyel csak azt sikerült elérni, hogy hiteltelenítsék egy egész élet kemény munkáját.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • 50 éve lépett az első ember a Holdra
  Ötven éve volt a Holdra szállás. Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel nyerte meg az űrversenyt a hidegháborúban. A sikeres landoláshoz szakemberek ezreinek munkájára volt szükség, közöttük magyarok szaktudására is.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
MTI Hírfelhasználó