Kirúgta tanácsadóját a brit kormány, mert az kiállt Orbán Viktor politikája mellett
2019. április 13. 11:15

A brit sajtó a héten hívta fel a figyelmet arra: a brit kormány azért szakította meg hivatalos kapcsolatait egy ismert konzervatív filozófussal, Roger Scrutonnal, mert ő kiállt Orbán Viktor és a magyar bevándorláspolitika mellett, valamit bírálta Soros György világhatalmi terveit – hangzott el az M1 Híradójában.

„Én Soros barátja vagyok” – tette egyértelművé Bernard-Henri Lévy az ATV Start című műsorban egy nappal azelőtt, hogy a bizonyos körökben sztárként kezelt francia filozófus hazánkban is fellépett egyszemélyes előadásával. Keressük Európát című produkciójával már több országot bejárt. Sötét képet fest a kontinens jövőjéről: „Európa romokban, saját pusztulása felé rohan, amiért a bevándorlás ellenes vezetők, Orbán Viktor, Matteo Salvini vagy éppen Jaroslaw Kaczynski a felelősek”.

Fellépése előtt Orbán Viktor meghívta Lévyt kávézni. Két órát beszélgettek, a kormányfő elmagyarázta a filozófusnak, akivel 30 éve találkoztak először, hogy a magyar kormány és ő személyesen milyen értékek és irányvonalak mentén képzelik el Európa és benne Magyarország sorsát. Lévy az ATV-ben elmondta: a miniszterelnöki találkozóra civilekkel és ellenzékiekkel folytatott megbeszélésekkel készült fel.

„Két szándékom volt. Az egyik, hogy kérdéseket tegyek az asztalra és aggályokat, amelyeket csak néhány perccel a találkozó előtt kaptam meg értelmiségiektől, ellenzékiektől, NGO-któl, a magyar társadalom képviselőitől a legégetőbb ügyekben, például a bevándorlás vagy a hatalmi ágak szétválasztása” – mondta el Lévy az ATV-ben.

A tévés interjú után pedig megtartotta előadását a Belvárosi színházban.

Tárcát kapna kormányában Soros György

„Orbán Viktor a legfelháborítóbb gazember” – idézte a hvg.hu, akinek munkatársa is meghallgatta a filozófust. A francia filozófus azt is elmondta, miben látja a kilátástalanság és elkeseredés megoldását, ez pedig az Európai Egyesült Államok, amelynek kormányában – ha rajta múlna – tárcát kapna Soros György, Kertész Imre, Konrád György és Bálint György, vagyis azok, akik legelszántabb bírálói a magyar miniszterelnöknek.

Roger Scrutont 2016-ban ütötték lovaggá (Fotó: Twitter.com/Roger_Scruton)

Roger Scrutont 2016-ban ütötték lovaggá (Fotó: Twitter.com/Roger_Scruton)

Az egyébként dúsgazdag Lévyt, akinek apja afrikai ültetvényeken szedte meg magát, egy baloldali filozófustársa a gondolkodás nullfokaként jellemezte, akinek hiúságát, felszínességét még a barátai is elismerik. Ennek ellenére szinte sztárként ünneplik a bevándorláspárti erők, ahol csak fellép.

Szintén 30 éve ismeri Orbán Viktort Sir Roger Scruton brit konzervatív filozófus, a brit kormány egyik bizottságának tagja, pontosabban volt tagja.

Kirúgta a brit konzervatív kormány Roger Scrutont – írja a mandiner.hu. Theresa May kabinetje ugyanis azonnal elbocsátotta, amiért kiállt a magyar miniszterelnök, a magyar bevándorláspolitika mellett, és bírálta Soros György világhatalmi terveit.

Nonszensz antiszemitizmussal vádolni Orbán Viktort

A New Statesman nevű lapban úgy fogalmazott: bárki, aki úgy véli, hogy Magyarországon nem létezik Soros Birodalom, az nem figyelt oda a tényekre. Hozzátette, teljes nonszensz antiszemitizmussal vádolni Orbán Viktor miniszterelnököt.

Sir Scruton szavaira az ellenzéki brit Munkáspárt képviselői hívták fel a kormány figyelmét, éppen akkor, amikor a brit miniszterelnök megpróbál támogató szavazatokat kikönyörögni a munkáspárti ellenzékből a Brexit-megállapodás tervezetének elfogadásához. Theresa May szóvivője sietett is leszögezni, ezek a kommentárok súlyosan sértőek és teljességgel elfogadhatatlanok, és helyes döntés az elbocsátás –idézte a Guardian című brit lap.

Sir Roger Scruton, akit 2016-ban ütöttek a korona lovagjává, nem vonta vissza kijelentéseit. Hozzátette ugyanakkor, ezzel az egész üggyel csak azt sikerült elérni, hogy hiteltelenítsék egy egész élet kemény munkáját.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Mert fényesebb a kard
  A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben.
 • Ha laza f*szi vagy, megnyerted a fiatalokat!
  Bízzunk-e abban, hogy a jóízlés győzedelmeskedik majd? Nem javaslom. Ugyanis a kormánygyűlölők már most tapsolnak a lábvízben állva, szotyolázva.
 • Elengedhetetlen a főváros állásfoglalása a beruházásokról
  A kormány továbbra is elkötelezett az állami forrásokból megvalósuló budapesti beruházások mellett, ha ezek megvalósítását a kormány és a fővárosi önkormányzat közötti konszenzus övezi - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, a Kormányinfón.
MTI Hírfelhasználó