Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház
2019. április 15. 21:09

Kigyulladt hétfőn a párizsi Notre-Dame székesegyház, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak, az épület felett hatalmas füstfelhő látható. A székesegyház csúcsa ledőlt, a teteje pedig beomlott. A kereszténység egyik legnagyobb jelképe éppen a nagyhét első napján gyulladt ki. Egyelőre nincs olyan hír, hogy gyújtogatásról lenne szó.

A tűz okát egyelőre nem tudják a tűzoltók sem, akik folyamatosan dolgoznak az épületben. A felső szint ég a leginkább. Szemtanúk szerint az épület darabjai folyamatosan zuhannak le az utcára. A környéket lezárták – írta az Origo.

Az első hírek szerint az a legvalószínűbb, hogy a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább a 850 éves, gótikus épületben.

Gyújtogatásról egyelőre nem szólnak hírek. A Le Figaro emlékeztet, hogy Macron elnök kormánya tavaly 2 és félmillió eurót elvont a felújítási munkáktól. A Notre Dame rektora már akkor jelezte, hogy ez súlyos problémákat okozhat.

Fotó: Reuters

A Notre-Dame katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel. A székesegyház a kereszténység egyik legjelentősebb jelképe, a világörökség része.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják el az épület környékét, hogy ne akadályozzák a munkát. Attól félnek, hogy kiég és összedől az egész templom.

Közben a székesegyház szóvivője azt mondta, arra számítanak, hogy a templom egész födélszerkezete le fog égni. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

A katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia államfő lemondta az aznapra tervezett televíziós beszédét.

Donald Trump amerikai elnök Twitter bejegyzésében burkoltan bírálta a francia kormányt. Azt írta, szörnyű nézni a pusztító tüzet, tűzoltó repülőgépeket kellene minél gyorsabban bevetni.

Fotó: Reuters

Teljesen beomlott a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezete és összeomlott a székesegyház központi tornya is a hétfőn kiütött tűzben – jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

A hatóságok szerint nem sérült meg senki. A párizsi ügyészi hivatal vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, mi vagy ki okozta a tüzet.

Macron: Egy egész nemzet gyászol

„Egy egész nemzet gyászol” – írta a Twitter közösségi portálon a francia államfő hétfő este, miután nagy erejű tűz ütött ki a párizsi Notre Dame székesegyházban, és elpusztította a világhírű épület tetőszerkezetét. Emmanuel Macron együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Hozzátette, mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja ahogy a tűz martalékává válik egy részük.
Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.

Fotó: Reuters

A tűz következtében már összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya és szemtanúkra hivatkozva hírügynökségek azt jelentették, hogy a teljes tetőszerkezet odaveszett.

A műalkotások megóvása a cél

A műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a Notre Dame székesegyházban pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó