Tajani: az Európai Parlament számára nagyobb hatáskört kell biztosítani
2019. április 15. 22:03

Meg kell erősíteni Európát, az európai politikát, ehhez pedig az Európai Parlament számára nagyobb hatáskört kell biztosítani - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke az EP egyhetes strasbourgi plenáris ülésének megnyitóján hétfőn.

Tajani a májusban esedékes európai parlamenti választások előtt tartott utolsó plenáris ülésen nyitóbeszédében elmondta: feladata elnökként az volt, hogy az Európai Parlamentet ismét az európai politikai vita középpontjába helyezze.

Az elmúlt két évben sikerült elérni, hogy az EP ismét egyenrangúvá váljon a többi uniós intézménnyel, akárcsak azt, hogy ne az Európai Bizottság ellenőrizze az Európai Parlamentet, hanem az uniós szerződésekben foglaltak szerint az uniós parlament tegye ezt a bizottsággal - mondta Tajani.

Szerinte az EP plenáris ülésein az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőivel tartott viták megmutatták, hogy az Európai Parlament fontos helyszíne, meghatározó szereplője Európa jövőjének.

Az elnök köszönetet mondott az európai parlamenti képviselőknek és a parlament személyzetének az elnöksége során végzett munkáért.

"Mindig őszinte és hű akartam maradni az intézményhez. Megpróbáltam semlegesen cselekedni, a szabályokat betartatni, megvédeni a jogokat, a parlament és a képviselők méltóságát politikai csoporttól függetlenül. Bocsássanak meg valamennyi elkövetett hibámért" - fogalmazott.

Kiemelte, sosem becsült le egyetlen kritikus hangot sem, szükség esetén nem szégyellt önkritikát gyakorolni.

Tajani beszédében végezetül elítélte Naszrin Szotudeh iráni ügyvédnek, az Európai Parlament által alapított Szaharov-díj egyik 2012-es nyertesének 38 évre szóló börtönbüntetését, amelyet az emberi jogokért kifejtett tevékenysége miatt szabtak ki rá. Az elnök Szotudeh azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátására szólította fel az illetékes iráni hatóságokat. Emellett részvétét fejezte ki az iráni árvíz áldozatai iránt, és hozzátette, az Európai Unió kész a humanitárius segítségnyújtásra.

MTI
Címkék:
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Gulyás: vegyék figyelembe a nemzeti régiókat az EU-ban!
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap aláírta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel.
 • A Hitler elleni merénylet a német emlékezetpolitikában
  A miniszterváltás és az ezt övező kommentárok különleges megvilágításba kerülnek azáltal, hogy az új miniszter asszony első hangsúlyos politikai megszólalása ma, az 1944. jú­lius 20-án Hitler ellen elkövetett bombamerénylet 75. évfordulóján lesz.
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
MTI Hírfelhasználó