Új vezetőt neveztek ki az iráni Forradalmi Gárda élére
2019. április 22. 08:27

Új vezetőt nevezett ki az iráni Forradalmi Gárda élére Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah vasárnap – jelentette az iráni állami televízió.

A döntés értelmében az eddigi parancsnokot, Ali Dzsafari tábornokot Mohamed Szalami váltja fel, aki eddig is magas tisztséget töltött be az iráni fegyveres erők elitcsapatának számító gárdában.

A bejelentést nem kísérte indoklás.

Hosszein Szalami korábban gyakran élesen bírálta az Egyesült Államokat, Izraelt és több európai országot is.

Dzsafari tíz évre szóló megbízatása két éve járt le, ám azt Hamenei ajatollah akkor meghosszabbította.

Az alakulatot április 8-án az Egyesült Államok terrorista szervezetnek minősítette. Ez az első eset, hogy egy más állam fegyveres erőit vagy egy részét így minősítik Washingtonban. Válaszul az iráni parlament, a medzslisz terrorizmust támogató kormánynak nyilvánította az amerikai vezetést, valamint hivatalosan is a terrorszervetek listájára helyezte az Egyesült Államok hadseregének Közel-Keletért felelős Középső Parancsnokságát (Centcom).

Az iráni Forradalmi Gárda ellenőrzése alá tartozik az ország ballisztikusrakéta-programja és a nukleáris program fejlesztése. 2018 decemberében egyik vezetője, Amir Hadzsizadeh bejelentette, hogy Irán képes 2000 kilométeres, sőt, ennél nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéták előállítására is, és évente 40-50 rakétakísérletet hajt végre.

A gárda 1979-ben, az iráni iszlám forradalom idején jött létre, és Ali Hamenei közvetlen ellenőrzése alá tartozik. Jelenleg mintegy 125 ezer tagja van, légi és tengeri egységekkel is rendelkezik.

Az alakulat része a Baszidzs nevű önkéntes paramilitáris alakulat, amely elsősorban az országon belül aktív, illetve az al-Kudsz brigád, amely a térség más országaiban – például Szíriában – nyújt katonai segítséget Teherán szövetségeseinek.

MTI
Címkék:
  • Nemzeti ügy segíteni a keresztényeknek
    Politikai nézettől függetlenül magas a kormány üldözött keresztényeket segítő tevékenységének támogatottsága, a lakosság mintegy kétharmada ért ezzel egyet a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A kutatás eredményeiből kiderül: a magyarok közel háromnegyede szerint a szülőföldjükön kell segíteni a vallásuk miatt üldözötteket.
  • Áder: Ne tévesszünk mértéket, amikor klímakatasztrófáról beszélünk
    Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Sorsdöntő öt év vár Európára
    Ha a számok nyelvére fordítjuk le azt, ami az elmúlt években történt, akkor az iszlám terjedése Nyugat-Európában már elérte a kritikus szintet.
MTI Hírfelhasználó