Új vezetőt neveztek ki az iráni Forradalmi Gárda élére
2019. április 22. 08:27

Új vezetőt nevezett ki az iráni Forradalmi Gárda élére Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah vasárnap – jelentette az iráni állami televízió.

A döntés értelmében az eddigi parancsnokot, Ali Dzsafari tábornokot Mohamed Szalami váltja fel, aki eddig is magas tisztséget töltött be az iráni fegyveres erők elitcsapatának számító gárdában.

A bejelentést nem kísérte indoklás.

Hosszein Szalami korábban gyakran élesen bírálta az Egyesült Államokat, Izraelt és több európai országot is.

Dzsafari tíz évre szóló megbízatása két éve járt le, ám azt Hamenei ajatollah akkor meghosszabbította.

Az alakulatot április 8-án az Egyesült Államok terrorista szervezetnek minősítette. Ez az első eset, hogy egy más állam fegyveres erőit vagy egy részét így minősítik Washingtonban. Válaszul az iráni parlament, a medzslisz terrorizmust támogató kormánynak nyilvánította az amerikai vezetést, valamint hivatalosan is a terrorszervetek listájára helyezte az Egyesült Államok hadseregének Közel-Keletért felelős Középső Parancsnokságát (Centcom).

Az iráni Forradalmi Gárda ellenőrzése alá tartozik az ország ballisztikusrakéta-programja és a nukleáris program fejlesztése. 2018 decemberében egyik vezetője, Amir Hadzsizadeh bejelentette, hogy Irán képes 2000 kilométeres, sőt, ennél nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéták előállítására is, és évente 40-50 rakétakísérletet hajt végre.

A gárda 1979-ben, az iráni iszlám forradalom idején jött létre, és Ali Hamenei közvetlen ellenőrzése alá tartozik. Jelenleg mintegy 125 ezer tagja van, légi és tengeri egységekkel is rendelkezik.

Az alakulat része a Baszidzs nevű önkéntes paramilitáris alakulat, amely elsősorban az országon belül aktív, illetve az al-Kudsz brigád, amely a térség más országaiban – például Szíriában – nyújt katonai segítséget Teherán szövetségeseinek.

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Száz nap alatt csak klímavészhelyzet lett
  Karácsony Gergely főpolgármester száz napja stadionstopot, olcsó BKV-t, rezsitámogatást, klímavédelmi intézkedéseket és egy szabadabb, zöldebb Budapestet ígért. A hangzatos programból és szólamokból azonban kórházstop, szimbolikus intézkedések, neki nem tetsző sajtótermék betiltásával való fenyegetés lett. Az új főpolgármester arra a legbüszkébb, hogy nemzetközi vállalások megtorpedózásával zsarolva sikerült választási ígéretének megvalósításához forrást szerezni.
 • Horváth János életútja a polgárosodás megrekedt pályája
  Horváth János hosszú életútja a meg nem valósult magyar polgárosodás pályájaként is felfogható - mondta Navracsics Tibor.
 • Atomenergia nélkül Európa nem lehet klímasemleges
  Atomenergia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet 2050-re - mondta Szijjártó Péter Prágában.
MTI Hírfelhasználó