Új vezetőt neveztek ki az iráni Forradalmi Gárda élére
2019. április 22. 08:27

Új vezetőt nevezett ki az iráni Forradalmi Gárda élére Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah vasárnap – jelentette az iráni állami televízió.

A döntés értelmében az eddigi parancsnokot, Ali Dzsafari tábornokot Mohamed Szalami váltja fel, aki eddig is magas tisztséget töltött be az iráni fegyveres erők elitcsapatának számító gárdában.

A bejelentést nem kísérte indoklás.

Hosszein Szalami korábban gyakran élesen bírálta az Egyesült Államokat, Izraelt és több európai országot is.

Dzsafari tíz évre szóló megbízatása két éve járt le, ám azt Hamenei ajatollah akkor meghosszabbította.

Az alakulatot április 8-án az Egyesült Államok terrorista szervezetnek minősítette. Ez az első eset, hogy egy más állam fegyveres erőit vagy egy részét így minősítik Washingtonban. Válaszul az iráni parlament, a medzslisz terrorizmust támogató kormánynak nyilvánította az amerikai vezetést, valamint hivatalosan is a terrorszervetek listájára helyezte az Egyesült Államok hadseregének Közel-Keletért felelős Középső Parancsnokságát (Centcom).

Az iráni Forradalmi Gárda ellenőrzése alá tartozik az ország ballisztikusrakéta-programja és a nukleáris program fejlesztése. 2018 decemberében egyik vezetője, Amir Hadzsizadeh bejelentette, hogy Irán képes 2000 kilométeres, sőt, ennél nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakéták előállítására is, és évente 40-50 rakétakísérletet hajt végre.

A gárda 1979-ben, az iráni iszlám forradalom idején jött létre, és Ali Hamenei közvetlen ellenőrzése alá tartozik. Jelenleg mintegy 125 ezer tagja van, légi és tengeri egységekkel is rendelkezik.

Az alakulat része a Baszidzs nevű önkéntes paramilitáris alakulat, amely elsősorban az országon belül aktív, illetve az al-Kudsz brigád, amely a térség más országaiban – például Szíriában – nyújt katonai segítséget Teherán szövetségeseinek.

MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Theresa May bejelentette lemondását
  A potenciális jelöltként számon tartott lehetséges utódok között szerepel Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor zászlóvivője - aki a felmérések szerint a legnépszerűbb a párttagság körében -, valamint Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Amber Rudd munkaügyi miniszter, Sajid Javid belügyminiszter, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter és Penny Mordaunt védelmi miniszter.
 • Védelmi eszközök a hibrid háborúban
  Nagy mennyiségű fegyverhez is juthatnak, ha elérnek egy kritikus tömeget és európai bázisú laktanyákat foglalnak el. Az így megszerzett fegyverekkel pedig konkrét támadást indíthatnak európai célpontok ellen.
 • Orbán: mindent megteszek az EPP sikeréért
  Nem akarja, hogy az EPP a politikai baloldallal kösse össze a sorsát, mert ez az oldal olyan dolgokat képvisel, amelyek "tönkreteszik Európát, Németországot is". A baloldal nem feltartóztatni akarja a migrációt, hanem támogatni, és egy "európai szocializmust" javasol, amelynek az árát a németek, és kisebb mértékben a közép-európaiak is megfizetnék.
MTI Hírfelhasználó