Győrben őrzik a Torinói lepel másolatát
2019. április 23. 00:05

Az eredeti lepel a római katolikus egyház tulajdonában lévő ereklye. A hagyomány szerint a lenvásznon Jézus testének mása rajzolódik ki negatív képben. Az eredeti leplet Olaszországban, a Torinói Keresztelő Szent János katedrálisban őrzik – hangzott el az M1 Család’19 című műsorában.

Megdöbbentő élmény látni azt a leplet, amivel Jézus Krisztust takarták. Kilenc évvel ezelőtt, XVI. Benedek pápa kérésére pár napig kiállították Torinóban. Akkor meg lehetett nézni az eredetit, illetve a másolatot is – mondta el a műsorban Berkes Gyula, a Szent Kamillus Templom plébánosa.

Hozzátette: az akkori látogatásuk alkalmával merült fel az ötlet, hogy saját plébániájukban is kiállítanának egy másolatot.

Levelet írtak a leplet másoló bizottságnak, majd a hívek nagy örömére hamarosan megérkezett a győri Szent Kamillus plébániára a hiteles másolat.

Az eredeti lepel eddig öt alkalommal volt látogatható, a másolatnál viszont előírás, hogy olyan helyre kell elhelyezni, ahol bármikor megtekinthetik az érdeklődők. Győrben a templomot a plébániával összekötő folyosón helyezték el a leplet.

A 4 méter hosszú, halszálka-mintás lenvászon nagyhéten az oltárt díszíti. Ahogy azt Berkes plébános elmondta, nagypénteken és nagyszombaton nyitva tartott a templom, akkor bárki megtekinthette a leplet, azonban bejelentkezéssel az ország bármely részéből várják az érdeklődőket, akár diákokat, akár zarándokokat.

Az eredeti leplet 1898-ban fényképezték le először, és azóta szakértők tucatjai vizsgálták. A köztudatba 1978-ban került be, és hitelességét mai napig sokan vitatják.

Krisztusnak az elfogatása után leírt sebeire utaló jelek nagyfokú egyezőséget mutatnak a passiótörténetben foglaltakkal. A megostorozás nyomai láthatók a leplen is, a lábfejnél például a vérfoltok –magyarázta Berkes.

Hozzátette: a kiterített leplen látni lehet Jézus arcát és összekulcsolt kezét is.

A képmáson körülbelül 120 korbácsütés okozta seb, a római háromágú flagrum nyomai azonosíthatóak. A csuklóseb is helyesen jelenik meg azon a ponton, ahol megtartja a test súlyát.

A tudományos kutatások és a viták továbbra is lezáratlanok, a korabeli fotografikus jelenség kapcsán egy olasz fizikus 2012-ben elméletét így összegezte: „A test a lepelben megsemmisült, dematerializálódott, majd valahol máshol azonnal újra materializálódott, akár élve, akár élettelenül.”

Minden vizsgálat, minden tudományos magyarázat előbbre viszi az embereket, de Berkes plébános ugyanakkor úgy gondolja, hogy ha erre a lepelre valaki ránéz, akinek van hite, azt csak erősíteni tudja.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor: ők mind ott lesznek, "legyünk ott mi is!"
  A bevándorlás nemcsak "kulturális bajt hoz ránk", és nemcsak "a közbiztonságot rontja le", hanem "anyagilag megroppantaná" Magyarországot. A következő uniós költségvetésben el kellene érni, hogy ne a bevándorlásra fordítsák az európai adófizetők pénzét, hanem például családtámogatásra és fejlesztésekre.
 • Gulyás Gergely: Pontosan tudjuk, kik a szövetségeseink
  Az Európai Néppárt és a jobboldali, Európai Konzervatívok és Reformisták közötti szövetséget hozna létre a hét végi választások után a Fidesz — egyebek mellett erről beszélt lapunknak Gulyás Gergely.
 • Orránál fogva
  Dobrev most listavezetőként ott folytatja, ahol a férje abbahagyta.
MTI Hírfelhasználó