Zelenszkij a győztes Ukrajnában
2019. április 23. 09:59

A vezető nyugati politikusok, köztük Donald Trump amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár gratulált tegnap Volodimir Zelenszkijnek, aki előző nap — az előzetes eredmények szerint — nagy fölénnyel nyerte meg az ukrajnai elnökválasztást. Petro Porosenko jelenlegi államfő elismerte vereségét.

Nem történt meglepetés az ukrajnai elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában. Volodimir Zelenszkij parodista az előzetes esélylatolgatásoknak megfelelően a voksok több mint hetven százalékával győzött az előzetes eredmények szerint, míg Petro Porosenko jelenlegi államfőre – 62 százalékos részvétel mellett – a szavazók egynegyede voksolt. A regnáló elnök csupán az ukrán nacionalizmus fellegvárának számító Lemberg megyében tudott győzni, mindenhol másutt veszített, több régióban pedig igen súlyos vereséget szenvedett. Így a magyarok lakta Kárpátalján csupán a választók 16 százaléka támogatta az elnököt, míg Zelenszkij a kárpátaljaiak voksainak nyolcvan százalékát gyűjtötte be. A zömé­ben oroszajkúak lakta keleti és déli megyékben is hasonló volt a helyzet.

A showmanból lett elnök megítélése azonban korántsem olyan egyértelmű, amilyennek esetleg ezekből a számokból kitűnik. A korábbi felmérések és a szakértői vélekedések is azt mutatják, hogy ezt a választást nem annyira Zelenszkij nyerte meg, mint amennyire Porosenko elveszítette. A győztes jelöltre voksolók közel fele a Porosenkóval és úgy általában a mostani irányvonallal szembeni elégedetlenségét fejezte ki. 

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A magyarok elsöprő többsége változást szeretne
  A magyarok döntő része elégedetlen az Unió migrációs válságkezelésével és változást akar az Európai Unióban. A pártpreferencia adatok alapján magabiztos Fidesz-KDNP győzelem várható a vasárnapi európai parlamenti választásokon – derül ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából.
 • Az ENSZ kiesett a szerepköréből
  Az ENSZ több mint hét évtizedes fennállása alatt éppen csak a létrejöttekor kitűzött célját és feladatát, a béke fenntartását és a konfliktusok megoldását volt képtelen elvégezni.
 • Áder: Magyarország legyen erős, független és szabad!
  A honvédelem napja annak a tiszta, egyszerű és világos akaratnak az ünnepe, hogy Magyarország legyen erős, független és szabad - mondta Áder János köztársasági elnök kedden, a budai Várban rendezett ünnepségen, amelyen csapatzászlót adományozott a Magyar Honvédség Parancsnokságának. Azt kérte a honvédektől, legyenek büszkék erre a zászlóra, mert az az összetartozásuk kifejezése mellett az 1848 májusában megszületett modern magyar hadsereg örökségét is megtestesíti.
MTI Hírfelhasználó