Zelenszkij a győztes Ukrajnában
2019. április 23. 09:59

A vezető nyugati politikusok, köztük Donald Trump amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár gratulált tegnap Volodimir Zelenszkijnek, aki előző nap — az előzetes eredmények szerint — nagy fölénnyel nyerte meg az ukrajnai elnökválasztást. Petro Porosenko jelenlegi államfő elismerte vereségét.

Nem történt meglepetés az ukrajnai elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában. Volodimir Zelenszkij parodista az előzetes esélylatolgatásoknak megfelelően a voksok több mint hetven százalékával győzött az előzetes eredmények szerint, míg Petro Porosenko jelenlegi államfőre – 62 százalékos részvétel mellett – a szavazók egynegyede voksolt. A regnáló elnök csupán az ukrán nacionalizmus fellegvárának számító Lemberg megyében tudott győzni, mindenhol másutt veszített, több régióban pedig igen súlyos vereséget szenvedett. Így a magyarok lakta Kárpátalján csupán a választók 16 százaléka támogatta az elnököt, míg Zelenszkij a kárpátaljaiak voksainak nyolcvan százalékát gyűjtötte be. A zömé­ben oroszajkúak lakta keleti és déli megyékben is hasonló volt a helyzet.

A showmanból lett elnök megítélése azonban korántsem olyan egyértelmű, amilyennek esetleg ezekből a számokból kitűnik. A korábbi felmérések és a szakértői vélekedések is azt mutatják, hogy ezt a választást nem annyira Zelenszkij nyerte meg, mint amennyire Porosenko elveszítette. A győztes jelöltre voksolók közel fele a Porosenkóval és úgy általában a mostani irányvonallal szembeni elégedetlenségét fejezte ki. 

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Elhúzták a vasfüggönyt a páneurópai pikniken
  A 30 évvel ezelőtti események elemzésére, megértésére nem történt kísérlet Németországban és az Európai Unióban sem – így értékelte a páneurópai piknik óta eltelt időszakot Schmidt Mária történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásában. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint ennek egyik oka, hogy a németek nem tudnak mit kezdeni a német egységgel.
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
MTI Hírfelhasználó