Bácskai János: az ellenzék miatt nincs döntés a fővárosi patkányirtásról
2019. április 24. 15:38

Ellenzéki képviselők felelőtlen magatartása miatt nem tudott dönteni egy azonnali, célzott patkányirtásról a Fővárosi Közgyűlés közbeszerzés bizottsága szerdán - mondta a testület alelnöke, Bácskai János (Fidesz-KDNP) IX. kerületi polgármester rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten.

Bácskai János elmondta: a testület tizenegy tagjából nyolcan voltak jelen a szerdai ülésen, így elegen voltak a "nagy jelentőségű" szerződésmódosítás megszavazásához. Ez arról szólt volna, hogy a főváros legfertőzöttebb, veszélyeztetett kerületeinek célzott, szisztematikus kezelését látná el a patkányirtásért felelős cég, valamint kezelnék a gócgyanús helyeket, így pályaudvarokat, nagy forgalmú köztereket, továbbá az elkövetkező hónapokban "célzott rezisztencia-monitoring" lenne.

"Sajnos felelőtlen magatartást tanúsítottak ellenzéki képviselők, hiszen ezekre a munkákra a jó idő beálltával mielőbb szükség lett volna" - fogalmazott a ferencvárosi polgármester, hozzátéve: az ehhez szükséges forrás rendelkezésre áll.

Bácskai János azt mondta: Karácsony Gergely, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje, Zugló polgármestere, bizottsági tag képes volt arra, hogy - idén először megjelenve a testület ülésén - rávegye képviselőtársait, a szerződésmódosítást ne szavazzák meg, napirendre se vegyék. Ez újonnan bebizonyítja alkalmatlanságát a város vezetésére - jelentette ki.

Közölte, igyekeznek mihamarabb megtartani egy rendkívüli bizottsági ülést, hogy a szerződésmódosításról döntés születhessen.

Kérdésekre válaszolva közölte, polgármesterként is figyeli a helyzet alakulását, és Ferencvárosban hivatalos adatok nem támasztják alá a patkányok elszaporodását. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jutott arra az elhatározásra, hogy a fertőzöttség szintje miatt az elkövetkezendő hetekben, hónapokban szükség van a beavatkozásra.

"Semmilyen invázióról nem beszélhetünk" - jelentette ki Bácskai János, hozzátéve: nemhogy számadatok, felvételek sem bizonyítják, hogy az egészségügyi helyzetet veszélyeztető mennyiségben lennének patkányok. A "mentes" állapothoz képest azonban van eltérés, ezért kell a szerződésmódosítást végrehajtani - tette hozzá.

Bácskai János megjegyezte azt is, hogy Karácsony Gergely négy és fél év alatt negyedszer jelent meg a bizottság ülésén. Érdemes azon elgondolkozni, mennyire helyes cselekedet eljönnie az ülésre azért, hogy megtorpedózza a főváros szempontjából fontos döntés meghozatalát - jelentette ki.

MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó