Wachsler: nem lesz bontás és fakivágás
2019. április 24. 20:57

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének megvalósítása során nem történik semmiféle bontás sem az Agrárminisztérium, sem más épület vonatkozásában, továbbá fák kivágására sem kerül sor - közölte az MTI-vel Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezetője szerdán.

Wachsler Tamás mindezt annak kapcsán közölte, hogy egy kedden megjelent kormányrendeletről beszámoló "híradásokban az online média egyes felületein hamis állítások és téves következtetések jelentek meg".

Tájékoztatása szerint az Agrárminisztérium épületének rehabilitációja során - amelynek kivitelezési munkái még legalább másfél év múlva, tehát jóval a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kialakítása után kezdődnek - egyes, műemléki védettséget nem élvező, utólagosan ráépített részek végleges, más részek ideiglenes visszabontása valóban szükséges lesz, azonban ezek a "településképi arculat helyreállítási kötelezettsége mellett", tehát az épület megjelenésének teljes helyreállításával történnek majd.

A keddi rendeletnek az Agrárminisztériumra vonatkozó része csupán arra ad lehetőséget, hogy külön eljárás nélkül kerülhessen majd sor ezekre a bontásokra az egyébként építési engedély alapján zajló építkezéskor. Erre pedig azért van szükség, mert egy 130 éves épület egyes - elsősorban szerkezeti - részletei alapos felmérés után is csak a helyszíni feltárási munkák során válnak megismerhetővé, ezért a bontási munkálatok előzetes tervezése sosem lehet teljes körű, az engedély folyamatos módosítgatása pedig jelentősen lassítaná a beruházás megvalósítását - hangsúlyozta Wachsler Tamás.

Megjegyezte: nem véletlen egyébként, hogy a mai jogszabályi környezet már csak kivételes esetekre tartja fenn a bontás engedélyezésének kötelezettségét.

Hozzátette: a szóban forgó kormányrendelet Vértanúk terének átépítésével foglalkozó részletét illetően azt kell figyelembe venni, hogy a rendelet elfogadása előtti szabályozásban szereplő 15 százalékos zöldfelületi előírás csak a tér közepén lévő parkosított részre vonatkozott, míg az új szabályozásban szereplő 4,5 százalék már a tér egészére. Így valójában jóval több zöld lesz a téren: a Vértanúk terének jelenleg kivitelezés alatt álló, gyalogosközpontú átépítése után a tér összes zöld felülete mintegy 570 négyzetméterre növekszik a korábbi 308-ról.

Wachsler Tamás közölte azt is: a médiában helytálló az az értelmezés, miszerint mostantól nem lesz kötelező konzultálni a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsággal az V. kerületi kormányhivatal által folytatott építéshatósági eljárásokról, üzletportálokról, plakátokról, kereskedelmi és vendéglátó tevékenységről. Elmulasztják viszont hozzátenni, hogy a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hozzájárulása nélkül továbbra sem lehet olyan tevékenységet végezni, amely a kiemelt nemzeti emlékhely kulturális értékének megőrzését akadályozhatja. Tehát csupán az előzetes konzultáció adminisztratív feladata nem lesz kötelező (csak lehetőség), a hozzájárulásra azonban ezután is szükség lesz.

MTI
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Elhúzták a vasfüggönyt a páneurópai pikniken
  A 30 évvel ezelőtti események elemzésére, megértésére nem történt kísérlet Németországban és az Európai Unióban sem – így értékelte a páneurópai piknik óta eltelt időszakot Schmidt Mária történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásában. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint ennek egyik oka, hogy a németek nem tudnak mit kezdeni a német egységgel.
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
MTI Hírfelhasználó