Erdogan: Törökország archívumai nyitva állnak az örmény népirtás kérdésének kutatói előtt
2019. április 24. 22:08

Törökország archívumai nyitva állnak az örmény népirtás kérdésének kutatói előtt - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában egy történelmi szimpóziumon annak kapcsán, hogy április 24. az örmény népirtás emléknapja.

Törökország határozottan tagadja, hogy az első világháború végnapjaiban az Oszmán Birodalomban az örmények ellen elkövetett gyilkosságok népirtásnak minősülnének.

Erdogan szerdai beszédében egyúttal arra szólította Örményországot, valamint a többi olyan államot, amely rendelkezik anyagokkal a kérdéssel kapcsolatban, hogy szintén tegye hozzáférhetővé az archívumait. "A dokumentumokat az illetékesekkel vizsgáltassuk meg, majd mi, politikusok már a kutatás eredményeiről beszélgessünk!" - szorgalmazta.

A török államfő hangsúlyozta: aki meg akarja találni az igazságot, Törökország archívumai nyitva állnak előtte. Ankarának nincs titkolnivalója - nyomatékosította.

Erdogan ugyanakkor élesen bírálta a párizsi vezetést, amiért a közelmúltban elfogadta, hogy ezentúl Franciaország is megemlékezik április 24-én az örmény népirtásról.

mmanuel Macron francia elnök a lépést február elején jelentette be, és Törökország már akkor is a legmagasabb szinten elítélte.

A török elnök szerdán úgy fogalmazott: "még ma is halljuk, a szívünkben érezzük az ártatlanok sikoltásának visszhangját Líbia és Algéria sivatagaiban. Az ottani üldöztetés és mészárlások felelősei nem muzulmánok. Huszonöt évvel ezelőtt Ruandában 800 ezer embert öltek meg, amit nyilvánvalóan a franciák követtek el, kezünkben vannak a vonatkozó adatok. Leszálltak Afrikában a helikopterekkel, lekaszabolták az embereket, és összegyűjtötték a gyémántot meg az aranyat." "Aztán még ők állnak neki kioktatni minket!" - hangoztatta Erdogan, hozzátéve, hogy egyszer Macronnak a szemébe is megmondta mindezt.

A török államfő úgy vélte: a franciák mindig is igyekeztek félrevezetni a világot, hogy jóságos, kedves embereknek tűnjenek.

Törökország vitatja, hogy mai területén és az Oszmán Birodalomban az örmény közösség népirtás áldozata lett. A halottak 1,5 millióra becsült számát sem ismeri el, s azt állítja, hogy 300-500 ezer örmény az első világháborús harcok áldozatává vált.

Az örmény közösség április 24-ét tartja az örmény népirtás kezdőnapjának, mert 1915-ben ezen a napon, a "vörös vasárnapon" vettek őrizetbe Mehmed Talat akkori belügyminiszter utasítására Konstantinápolyban mintegy 250 örmény értelmiségit és közösségi vezetőt, akiket Ankara környékére hurcoltak, és többségüket később meg is gyilkolták.

Törökország ugyan 1991-ben elismerte Örményország függetlenné válását, a felek azonban diplomáciai kapcsolatot máig nem létesítettek egymással. A két szomszédos ország között közvetlen kereskedelmi kapcsolat sincs, átkelő nem üzemel, a határon még a vasúti forgalom sem haladhat át.

MTI
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Negyedik EP-győzelmére készül a Fidesz–KDNP-szövetség
  A Fidesz európai parlamenti (EP-) listájáról többen újrázhatnak — egyesek nem is először — most vasárnap, mint ahány helyet összesen az ellenzéki pártok szerezhetnek a számukra legjobb forgatókönyvek szerint. A felmérések szerint a Fidesz—KDNP 13-14 mandátumot is elérhet, míg a DK kettő és a Momentum egy helye győzelemmel érhet fel a két kis párt számára. A vasárnapi EP-választás az MSZP és a Jobbik visszaszorulását, az LMP és a Párbeszéd kiesését hozhatja el.
 • Orbán Viktor: ők mind ott lesznek, "legyünk ott mi is!"
  A bevándorlás nemcsak "kulturális bajt hoz ránk", és nemcsak "a közbiztonságot rontja le", hanem "anyagilag megroppantaná" Magyarországot. A következő uniós költségvetésben el kellene érni, hogy ne a bevándorlásra fordítsák az európai adófizetők pénzét, hanem például családtámogatásra és fejlesztésekre.
MTI Hírfelhasználó