Az elmúlt napokban több mint száz dzsihadista tért vissza Szíriából a Balkánra
2019. április 25. 12:59

Sorra hozzák haza a Balkánra az Iszlám Állam Szíriában és Irakban elfogott terroristáit, valamint a dzsihadisták családtagjait. Sajtóhírek szerint több száz ember érkezett Koszovóba és Boszniába. Köztük van az a férfi is, akinek apja korábban azt mondta az M1-nek: fia annyi szörnyűséget követett el, hogy halálbüntetés járna neki – hangzott el az M1 Híradójában.

Tíz koszovói nőt állítottak bíróság elé kedden Pristinában. A gyanú szerint az elmúlt öt évben kapcsolatban állhattak az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, dzsihadista férjeik pedig rész vehettek a közel-keleti harcokban. A bíróság elrendelte a nők házi őrizetét.

Szombaton hajnalban összesen 110 koszovói állampolgár térhetett haza repülővel Szíriából Pristiába.

Köztük 32 nő, 74 gyermek és négy olyan dzsihadista is, akiről tudják az Iszlám Állam harcosai voltak. Őket hazaérkezésük után azonnal őrizetbe vették.

„A koszovói állampolgártok hazaszállítása rendkívül fontos és érzékeny művelet volt. A globális, terrorellenes koalíció tagjaként Koszovó jelenleg is azon dolgozik, hogy hazahozza mindazokat, akik a eljutottak csataterekre” – fogalmazott Abelard Tahiri, koszovói igazságügyi miniszter.

Büntetőeljárást indítottak

Közben Bosznia-Hercegovinába is megkezdődött a dzsihadisták hazaszállítása. A hétvégén a terrorizmussal gyanúsított 24 éves Ibro Ćufurović-ot deportálták.

A bosnyák ügyészség azonnal megkezdte kihallgatását. Ügyvédje a helyi sajtónak elmondta: védence mezítláb jelent meg a tárgyalóteremben, a bíróság előtt pedig egy szót sem szólt, hallgatással védekezett.

A bíróság elrendelte letartóztatását és büntetőeljárás indult ellene. Kihallgatása után a Zenica-i börtönbe szállították, ahol jelenleg is fogva tartják.

Boszniában csatlakozott az Iszlám Államhoz

A férfi Velika Kladusán született. Azután radikalizálódott, hogy megismerkedett a boszniai radikális iszlamisták vezetőjével, akivel birkákat és kecskéket őriztek együtt. Ő beszélte rá, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Édesapja néhány hónapja a M1 Híradójának arról beszélt: ha rajta múlna, halálbüntetést szabna ki gyermekére.

©efik Ćufurović, fia hazatérésének hírére most ismét úgy reagált: abban bízik, hogy a bíróság elítéli majd fiát mindazért, amit tett.

A hatóságok információ szerint Boszniából összesen 240 felnőtt és velük mintegy 80 gyerek ment el Szíriába és Irakba 2012 és 2017 között. Ibro Ćufurović mellett pedig további 11 bosnyák férfi lehet rajta az Interpol vörös körözési listáján.

Dragan Mektic nemzetvédelmi miniszter korábban úgy fogalmazott: nincs jogi lehetőségük arra, hogy megtagadják saját állampolgáraiktól a hazatérést, még akkor sem, ha terrorszervezet oldalán harcoltak.

Hivatalos becslések szerint több ezer uniós állampolgárból lett az elmúlt években ISIS-harcos.

Az terrorszervezet közel-keleti meggyengülésével egyre többen szeretnének visszajönni Európába. Szakértők ugyanakkor arra a figyelmeztetnek, ez komoly biztonsági kockázatot jelent, hiszen többségük radikális nézeteket valló harcedzett katona.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba
  A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
 • Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
  Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
MTI Hírfelhasználó