Bárhol megjelenhet az iszlám radikalizmus
2019. április 26. 10:46

A húsvétvasárnap történt Srí Lanka-i terrortámadás felelőseinek kilétéről megoszlanak a szakértői vélemények, ám abban egyetértenek, hogy az iszlám radikalizmus oly mértékben elhatalmasodott, hogy bárhol és bármikor számítani lehet a megjelenésére – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A már359 áldozatot követelő, öt napja történt terrorcselekményt az Iszlám Állam vállalta magára, de csakúgy mint a korábbi merényleteknél, ez most sem bizonyítható, így hozzáértők szerint a szervezet ezzel csak ereje meglétének látszatát szeretné kelteni.

A Srí Lanka-i kormányszóvivő a merénylet elkövetését egy helyi iszlamista csoportosulás tagjainak tulajdonítja, ám egyes szakértők szerint a támadás túl nagy szervezettséget igényelt ahhoz, hogy egy helyi csoport azt egyedül véghez vihesse – hangzott el a műsorban.

A Srí Lanka-i merénylet egyik sebesültjét szállítják kórházba a mentőalakulatok tagjai (Fotó: MTI/Pushpa Kumara/EPA)

Figyelmeztették Srí Lankát a készülő támadásra

Április 4-én Srí Lankát az amerikai és az indiai titkosszolgálat is figyelmeztette a készülő támadásra. Horváth József szerint két oka lehetett annak, hogy az információ birtokában sem akadályozták meg a merényletet. Az egyik, hogy az elnök és a kormányfő, illetve annak támogatói között bizalmatlanság alakult ki, ezért a Srí Lanka-i fegyveres erők és testületek nem egységesen követték a két hatalmi központ utasításait.

A másik ok abban rejlik, hogy egy illetékes szándékosan nem osztotta meg az információt, feltételezhetően azért, mert az iszlám terrorizmus pártolója. Az egyre erőteljesebben jelen lévő iszlám radikalizmus a világ legkülönbözőbb pontjain üti fel a fejét, ezért hatványozottan fontos, hogy a titkosszolgálatoknál a belső összetartó erő meglegyen.

Abban az esetben, ha ez meggyengül, több száz áldozatot követelő merényleteket is elkövethetnek terroristák, vagy akár még a mostaninál is nagyobb rombolást okozhatnak. Srí Lanka esetében például a turizmus visszaesését generálhatja, aminek gazdasági következményei lehetnek – folytatta Horváth József.

Nagyszabású akció történt

Az egymást követő nyolc robbantásból álló terrorakció már önmagában egy nagyon szervezett és összehangolt támadásra utal, és a colombói autóbusz-pályaudvaron talált 87 detonátor csak erősíti ezt a tényt, tekintve, hogy ez további 87 különböző támadást jelentett volna. Ha robbanószerek beszerzéséhez nem is, de a detonátorokéhoz komoly ipari és katonai kapcsolatokra van szükség, ami szintén azt jelzi, hogy nagyszabású akció történt.

Az Iszlám Állam (ISIS) létezését nem szabad elbagatellizálni, mert annak ellenére, hogy elvesztette területeit, a vezetése tudatosan készült arra, hogy a szervezet képes legyen a nehezebb körülmények ellenére is hatékonyan működni, ráadásul folyamatosan versenyben van más terrorszervezetekkel azokért az anyagi juttatásokért, amelyek támogatják az iszlám terrorizmus térhódítását.

Az ISIS azon katonáit, akiket már elfogtak vagy visszatérnek hazájukba családjukhoz – legyen szó akár koszovóiakról, bosnyákokról vagy éppen a nyugat-európai államokbeliekről –, egyelőre nem tudni, miként fogják felelősségre vonni, és mi lesz a sorsuk – fejezte be elemzését Horváth József.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Negyedik EP-győzelmére készül a Fidesz–KDNP-szövetség
  A Fidesz európai parlamenti (EP-) listájáról többen újrázhatnak — egyesek nem is először — most vasárnap, mint ahány helyet összesen az ellenzéki pártok szerezhetnek a számukra legjobb forgatókönyvek szerint. A felmérések szerint a Fidesz—KDNP 13-14 mandátumot is elérhet, míg a DK kettő és a Momentum egy helye győzelemmel érhet fel a két kis párt számára. A vasárnapi EP-választás az MSZP és a Jobbik visszaszorulását, az LMP és a Párbeszéd kiesését hozhatja el.
 • Orbán Viktor: ők mind ott lesznek, "legyünk ott mi is!"
  A bevándorlás nemcsak "kulturális bajt hoz ránk", és nemcsak "a közbiztonságot rontja le", hanem "anyagilag megroppantaná" Magyarországot. A következő uniós költségvetésben el kellene érni, hogy ne a bevándorlásra fordítsák az európai adófizetők pénzét, hanem például családtámogatásra és fejlesztésekre.
MTI Hírfelhasználó