Surján László: A néppárt egyre kevésbé kereszténydemokrata
2019. május 2. 11:30

A néppárt soha nem tudott abszolút többséget szerezni az Európai Parlamentben, ezért mindig rossz kompromisszumokat kötött – ezzel indokolta az Európai Néppárt támogatottságának csökkenését Surján László, az Európai parlament korábbi alelnöke Magyarország élőben című műsorunkban. A kereszténydemokrata politikus logikus lépésnek tartaná Orbán Viktor felvetését, miszerint az Európai Néppárt működjön együtt a Matteo Salvini vezette jobboldallal.

Magyarország 15 évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Surján László visszagondolva ez elmúlt esztendőkre úgy fogalmazott, ma az a baj az Európai Unióval, hogy jól működött, de ma már nincs egy olyan új közös cél, ami mindenkit lelkesítene, ezért az európai intézmények egymással folytatnak hatalmi játékokat, ezek pedig az európai polgárokat egyáltalán nem érdeklik. Surján László közölte nagyon zavarja, hogy nyilvánvaló hazugságok árasztják el az európai közvéleményt.

Az Európai Néppártról szólva a politikus elmondta, a néppárt soha nem tudott abszolút többséget szerezni az Európai Parlamentben, mindig rossz kompromisszumokat kötött és lassan elvesztette az arcát. Európát néppártiak vezetik, de nincs néppárti arca, hanem a liberálisok, a szocialisták kedvében igyekeznek eljárni – tette hozzá.

Éppen ezért tarja Surján László a leglogikusabb lépésnek azt, amit Orbán Viktor mond, hogy a Salvini vezette jobboldal legyen a néppárt szövetségese. Az egykori európai parlamenti képviselő szomorúnak nevezte, hogy a Fidesz azért került a néppártból való kizárás szélére, mert az eredeti Európai Néppárt értékeit próbálja érvényesíteni. Hozzátette: nem arról van szó, hogy Fidesz már nem kereszténydemokrata, hanem arról van szó, néppárt egyre kevésbé kereszténydemokrata. Surján László ezért is hagyta abba az európai parlamenti képviselőséget.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

HírTV
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Együtt újra sikerülni fog
  A Magyar Nemzetnek írt cikkében Orbán Viktor – egyebek mellett – a liberálisok módszereiről, a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint a soron következő választásról is szót ejt.
 • Orbán Viktor: Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt
  Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő elsődlegesen a négynapos nyári EU-s csúcsot összegezte, amelyen tagállami kormányfők megegyezésre jutottak az EU költségvetése kapcsán.
 • Magyarország járványügyi készültség állapotában van
  Magyarország járványügyi készültség állapotában van. Ahhoz, hogy ne kelljen bevezetni további szigorításokat, rendkívül fontos, hogy azt a néhány szabályt, amit ma bevezettünk azt szigorúan tartsa be mindenki – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó