Surján László: A néppárt egyre kevésbé kereszténydemokrata
2019. május 2. 11:30

A néppárt soha nem tudott abszolút többséget szerezni az Európai Parlamentben, ezért mindig rossz kompromisszumokat kötött – ezzel indokolta az Európai Néppárt támogatottságának csökkenését Surján László, az Európai parlament korábbi alelnöke Magyarország élőben című műsorunkban. A kereszténydemokrata politikus logikus lépésnek tartaná Orbán Viktor felvetését, miszerint az Európai Néppárt működjön együtt a Matteo Salvini vezette jobboldallal.

Magyarország 15 évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Surján László visszagondolva ez elmúlt esztendőkre úgy fogalmazott, ma az a baj az Európai Unióval, hogy jól működött, de ma már nincs egy olyan új közös cél, ami mindenkit lelkesítene, ezért az európai intézmények egymással folytatnak hatalmi játékokat, ezek pedig az európai polgárokat egyáltalán nem érdeklik. Surján László közölte nagyon zavarja, hogy nyilvánvaló hazugságok árasztják el az európai közvéleményt.

Az Európai Néppártról szólva a politikus elmondta, a néppárt soha nem tudott abszolút többséget szerezni az Európai Parlamentben, mindig rossz kompromisszumokat kötött és lassan elvesztette az arcát. Európát néppártiak vezetik, de nincs néppárti arca, hanem a liberálisok, a szocialisták kedvében igyekeznek eljárni – tette hozzá.

Éppen ezért tarja Surján László a leglogikusabb lépésnek azt, amit Orbán Viktor mond, hogy a Salvini vezette jobboldal legyen a néppárt szövetségese. Az egykori európai parlamenti képviselő szomorúnak nevezte, hogy a Fidesz azért került a néppártból való kizárás szélére, mert az eredeti Európai Néppárt értékeit próbálja érvényesíteni. Hozzátette: nem arról van szó, hogy Fidesz már nem kereszténydemokrata, hanem arról van szó, néppárt egyre kevésbé kereszténydemokrata. Surján László ezért is hagyta abba az európai parlamenti képviselőséget.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

HírTV
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Niedermüller nekiment az egyházaknak Erzsébetvárosban
  A VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter botrányt okozó nyilatkozata óta most tartottak először képviselőtestületi ülést az Erzsébetvárosban. Várható volt, hogy szóba kerül a polgármester nagy felháborodást keltő kijelentése a fehér, keresztény, heteroszexuálisokról, a DK-s kerületvezetés keresztény egyházak iránt viselt ellenszenve azonban tettekben is megmutatkozott.
 • Nem vár a végtelenségig a Fidesz az EPP válaszára
  Az Európai Néppárt tegnap még nem reagált az Orbán Viktor által jegyzett, a néppárt vezetőségének is eljuttatott memorandumra, ám a néppárt spanyol, olasz és francia tagpártjai szívesen vették a reformot sürgető szavakat.
 • Kihalni veszélyes
  Világvége hangulat uralkodik Franciaországban.
MTI Hírfelhasználó