Magyarországra érkezik Matteo Salvini
2019. május 2. 11:56

Az olasz belügyminisztert, a Liga olasz kormánypárt vezetőjét nevezte Európa jelenlegi legfontosabb emberének Orbán Viktor, a bevándorlás megállítása és az EU átalakítása kapcsán. A kormányfő egy olasz napilapnak nyilatkozott, ahol azt is mondta, hogy Matteo Salvinivel Röszkére is ellátogat majd, hogy megmutassa, hogyan védik a határt.

Az Európai Néppárt (EPP) sorsa vajon azon múlik, hogy a Salvini-féle tömörüléssel lépnek majdan szövetségre, vagy az Európai Szocialistákkal? – vetette fel a kérdést az M1 Ma este című műsorában a műsorvezető. Szomráky Béla Olaszország-szakértő erre reagálva azt mondta: nem tartja valószínűnek, hogy a Salvini-féle tömörüléssel szövetségre lépne az EPP, hiszen ennek sok jele nincs.

Ugyanakkor az EPP olyan identitásvesztési útra lépett, amiből túl jól már nem jöhet ki, hiszen előbb vagy utóbb a szocialisták karjában fogják magukat találni, egyfajta nagykoalícióban, mondta Szomráky. Ennek következményei pedig beláthatatlanok – tette hozzá.

Zsugorodhat az EPP

A szakértő felvetette, vélhetően zsugorodni fog az Európai Néppárt, hiszen elképzelhető az, hogy sokan fogják azt mondani, hogy az EPP balra csúszkálásából elég volt. Akik pedig így látják majd, felállnak az asztaltól és másik frakcióba fognak átülni.

Szomráky szerint akár egyfajta átmeneti időszak is kialakulhat, amikor ugyan névleg az EPP tagjai bizonyos képviselők, majd szép lassan kialakul egy másik tér-erő. Ebben nagy szerepe lesz Matteo Salvininek, nem véletlenül nevezte őt a magyar miniszterelnök Európa legfontosabb emberének.

A szakértő szerint Salvini egyfajta Orbán-tanoncnak tartja magát, hiszen hasonló célokért küzdenek a politikai életben.

Kérdéses az Európai Bizottság elnökének neve

Elképzelhető, hogy nem Manfred Webernek és nem Frans Timmermansnak fogják hívni az Európai Bizottság elnökét. Timmermans támogatottsága nem fogja elérni a néppártiak támogatottságát – magyarázta a szakértő.

Véleménye szerint az EPP identitáskrízisét még Németországban is tapasztalhatják a választópolgárok, hiszen például a Kereszténydemokrata Unió (CDU) nevével ellentétben inkább egy liberális párt.

Matteo Salvini (Fotó: EPA/FRANCESCO MILITELLO MIRTO)

Új képviselőket adhatunk az EP-be

Május 26-29 között európai parlamenti választást tartanak, amely újra meghatározza, mely párt mely képviselői juthatnak be az Európai Parlamentbe. A műsorban felvetődött a kérdés, hogy mely metszéspontokon találkozhat majd az olasz Liga és a hazai Fidesz munkája és érdeke.

Szomráky szerint elsősorban abban, hogy egy épülőfélben lévő központi birodalmat megkontráznak. Nem véletlen, hogy az olasz politikusok java rossz néven vette az aacheni egyezményt, amely figyelmeztetés volt arra, hogy mostantól mindent a francia-német tengely mentén fognak eldönteni.

Mindent meg fog tenni Olaszország Magyarországgal együtt, hogy a brüsszeli birodalomépítés elakadjon – húzta alá Szomráky Béla. Hozzátette: a nemzeti érzelem mindkét országban nagyon erős.

Salvini a határait ellenőrző, kultúráját védő Európát akar építeni Orbán Viktorral 

Egy „másfajta”, határait és kultúráját védő Európa építésének érdekében utazik Magyarországra az olasz kormányfő-helyettes csütörtökön. Matteo Salvini, akit Orbán Viktor miniszterelnök is fogad, egy európai parlamenti választási kampányeseményen beszélt erről Tivoliban szerdán.

Matteo Salvini kitért Orbán Viktor egyik megjegyzésére, amely a La Stampa című olasz napilapban jelent meg. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az Európai Néppártnak nem a baloldallal, hanem a Matteo Salvini vezette jobboldallal kell együttműködnie.

„Ez a választóktól függ, attól, miként szavaznak az olaszok: ha a Ligát választják, akkor amit Olaszországban teszünk, azt cselekedjük Európában is, mindenkivel szövetkezve, kivéve a baloldalt” – mondta a politikus. Matteo Salvini tavaly augusztus 28-án Milánóban fogadta Orbán Viktort.

Akkor az olasz politikus európai politikai paktumot hirdetett a mandátuma végéhez érkező Európai Parlament és Európai Bizottság leváltására.

hirado.hu - M1 - MTI
Címkék:
  • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
    A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó