Teljesen megújul a Lánchíd környéke
2019. május 4. 12:26

Egymilliárd forintból valósulhat meg a Lánchídhoz kapcsolódó közterületek rekonstrukciója és fejlesztése a Duna mindkét partján – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester közös közleményben tegnap. Mint írták, a fejlesztés azért valósulhat meg most, mert a kormány visszaadta az eredetileg a híd járdáinak kiszélesítésére szánt, korábban visszavont összeget.

A Lánchíd felújításának támogatására a kormány eredetileg hatmilliárd forintot akart biztosítani, majd októberi határozatában arról döntött, hogy ezt kiegészíti egymilliárd forinttal a híd járdáinak kiszélesítése miatt – közölték. Miután azonban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke megvizsgálta a hídszerkezetet, kiderült, hogy a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget jelentene.

 

Több milliárd forint áll rendelkezésre a fejlesztéshez Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az eredmények alapján – műszaki, városképi és finanszírozási okokból – a kormány visszavonta a járdaszélesítéshez járó többlettámogatást. Ehelyett a járdákat eredeti, 2,2 méteres szélességükben újítják fel, a fennmaradó egymilliárd forintot pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján.

Gulyás Gergely és Tarlós István a közleményben arra is kitért, hogy ezt megelőzően a közfejlesztési tanács megvizsgálta a hídhoz kapcsolódó közterületek – Clark Ádám tér, Széchenyi tér, Petőfi Sándor utca – rekonstrukció-­jának és fejlesztésének a Lánchíd felújításával egyidejű lehetőségét. A miniszter és a főpolgármester tudatta azt is, hogy már folyamatban van a Lánchíd, a Várhegy-alagút, valamint a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró felújításának közbeszerzési eljárása.

Magyar Nemzet
Címkék:
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó