Teljesen megújul a Lánchíd környéke
2019. május 4. 12:26

Egymilliárd forintból valósulhat meg a Lánchídhoz kapcsolódó közterületek rekonstrukciója és fejlesztése a Duna mindkét partján – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester közös közleményben tegnap. Mint írták, a fejlesztés azért valósulhat meg most, mert a kormány visszaadta az eredetileg a híd járdáinak kiszélesítésére szánt, korábban visszavont összeget.

A Lánchíd felújításának támogatására a kormány eredetileg hatmilliárd forintot akart biztosítani, majd októberi határozatában arról döntött, hogy ezt kiegészíti egymilliárd forinttal a híd járdáinak kiszélesítése miatt – közölték. Miután azonban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke megvizsgálta a hídszerkezetet, kiderült, hogy a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget jelentene.

 

Több milliárd forint áll rendelkezésre a fejlesztéshez Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az eredmények alapján – műszaki, városképi és finanszírozási okokból – a kormány visszavonta a járdaszélesítéshez járó többlettámogatást. Ehelyett a járdákat eredeti, 2,2 méteres szélességükben újítják fel, a fennmaradó egymilliárd forintot pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján.

Gulyás Gergely és Tarlós István a közleményben arra is kitért, hogy ezt megelőzően a közfejlesztési tanács megvizsgálta a hídhoz kapcsolódó közterületek – Clark Ádám tér, Széchenyi tér, Petőfi Sándor utca – rekonstrukció-­jának és fejlesztésének a Lánchíd felújításával egyidejű lehetőségét. A miniszter és a főpolgármester tudatta azt is, hogy már folyamatban van a Lánchíd, a Várhegy-alagút, valamint a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró felújításának közbeszerzési eljárása.

Magyar Nemzet
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
 • Naponta 11 keresztényt ölnek meg hite miatt
  Naponta 11 keresztényt ölnek meg a világon hite miatt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról tartott második konferencián helyi idő szerint csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó