Merkel jövőjét is meghatározhatja az EP-választás eredménye
2019. május 6. 11:10

Nagy a tétje az európai parlamenti választásnak Németországban. Egyre több szakértő gondolja úgy, hogy Angela Merkel német kancellár jövőjére is nagy hatással lehet a voksolás eredménye. A CDU támogatottsága a mélyponthoz közelít, felmérések szerint gyengén szerepel majd a koalíció.

Ha valóban bejön az a forgatókönyv, hogy rosszul szerepelnek a pártok a választásokon, azzal még lehet hitegetni a választókat, hogy egy új kormány majd jobb eredményt ér el a legközelebbi választáson – fogalmazott Galló Béla politológus az M1 Ma Este című műsorában.

Szerinte, ez egyfajta lehetséges menekülési útvonal a pártok részéről, de fontos kérdés, hogy az új tervekben lesz-e helye még Angela Merkel német kancellárnak.

Hozzátette, a kancellár jövőjét illetően megosztóak a vélemények. Van, aki úgy gondolja, hogy valóban bizonytalan a pozíciója, Angela Merkel azonban úgy nyilatkozott, hogy nem tervez lemondani a kancellári tisztségről.

A rossz eredmények Merkel távozását is hozhatják

A szakértő emlékeztetett, hogy legközelebb az európai parlamenti választások és a brémai tartományi választások után fog ülésezni a CDU és a CSU. Úgy véli, ha valóban rosszak lesznek az eredmények, a jelenlegi CDU elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer felszólíthatja Merkelt, hogy gondolja át a folytatást, de akár le is válthatja a kancellárt.

A közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban Galló Béla elmondta, két remény csap most össze az európai középpártok háza táján.

Az egyik vélemény, hogy a szélsőségesnek, populistáknak és fasisztáknak nevezett erők előretörése majd mobilizálhatja saját választóikat. Az ezzel ellentétes oldal szerint azonban a migráció és a hozzá kapcsolódó szociális problémák majd arra fogják kényszeríteni a szavazótáborokat, hogy megbüntessék az eddigi pártjukat.

Nem zárta ki annak az esélyét sem, hogy Németországban ismét szóba kerülhet a már korábban alkalmazott, úgynevezett „Jamaica-koalíció”. Ez azt jelentené, hogy a CDU és CSU tömb összeáll a liberálisokkal és a zöldekkel egy együttes kormányzó szövetséget alkotva. A liberálisok és a zöldek azonban Merkel nélkül alakítanák meg ezt a koalíciót – jegyezte meg.

Masszív lejtmenetben az SPD

Ugyanakkor az SPD-nek a koalíció nélkül is van elég baja, a felmérések szerint masszív lejtmenetet produkál a német politikában. A CDU és a CSU pedig kijelentette, hogy nem nagyon lépne koalícióra a tőlük jobbra lévő pártokkal.

A politológus megemlítette Sebastian Kurz osztrák kancellárt is, aki a Lisszaboni Szerződés újragondolását szorgalmazza, amelyhez Manfred Weber csúcsjelölt is csatlakozott. Emberközeli politikát és több demokráciát hirdetnének. Galló Béla szerint sok minden attól is függ, hogy a választási eredmény milyen pozíciót hoz majd Weber számára.

hirado.hu - M1 Ma Este
Címkék:
  • Hunyadiról, a keresztény világ hőséről az őszi Aracsban
    „A keresztény világ legnagyobb hőse, Hunyadi János egyetemes volta az 1444. évi várnai csata után Kelettől Nyugatig új távlatokba ért, ami művelődéstörténeti értelemben hatalmas jelentőségű” – olvasható az Aracs őszi, jelképesen október 23-ai számában.
  • A bővítési portfólió elnyerése nagy diplomáciai siker
    A jövő év legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése; ehhez gazdaságvédelmi akcióterv kell, amely a következő év első negyedévére készülhet el, és ami adócsökkentésen alapulhat majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.
  • Bővülő védelmi együttműködés
    Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására Budapestre érkezett november 22-én Marina Pendeš bosznia-hercegovinai védelmi miniszter. A tárcavezetők a két ország védelmi együttműködésének bővítési lehetőségeiről tárgyaltak.
MTI Hírfelhasználó