Beata Szydlo: reformokra van szükség az Európai Unióban
2019. május 10. 12:29

Reformokra van szüksége az Európai Uniónak, hogy meg tudja előzni a válságokat és válaszolni tudjon az új kihívásokra - mondta a lengyel miniszterelnök-helyettes a Nézőpont Intézet és a Waclaw Felczak Alapítvány konferenciáján pénteken Budapesten.

Beata Szydlo a Közép-Európa Európája című rendezvényen kiemelte, május végén a legfontosabb választások egyike zajlik majd. Szerinte a szavazók dönthetnek, hogy tovább haladjon-e az EU az integráció irányába az egyenlőség és a partnerség alapján elbírva a válsághelyzetekkel, vagy folytatódjon az a politika, amely egyre több tagállamnak és választóknak okoz egyre több csalódást. A lengyel politikus azt hangoztatta, hogy az unió működőképességében kulcsszerepe van a konszenzusnak, az Európai Uniónak meg kell határoznia a közös tevékenységeket, a kohéziót kell szolgálnia, és meg kell fékeznie a dezintegrációs folyamatokat. Fontosnak nevezte a szuverenitást, amely szerinte nem a külső erőktől független államot jelenti, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az EU szuverenitása nem építhető az államok szuverenitásának kárára. Lengyelország a többi tagállam segítségével komplex uniót szeretne, amely megbirkózik a fokozódó a veszélyhelyzetekkel - mondta. Hozzátette, hogy ehhez új társadalmi szerződésre van szükség, amelynek segítségével újra lehet építeni a biztonságérzetet El kell érni, hogy a gyerekeink jobban éljenek, mint mi, ehhez az uniót a legújabb kori ipari forradalom hazájává, továbbá biztonságossá és társadalmilag érzékennyé kell tenni - jelentette ki. Véleménye szerint az EU megfelelően tudja kezelni a kihívásokat, ha elvégzi a szükséges reformokat, és újraalkotja az "európai modellt". Az unióra leselkedő veszélyek között említette a demokrácia deficitjét és a protekcionizmust, amely - szerinte - az európai integráció "magját" támadja, mivel az áruk és a tőke szabad áramlását akarja megakadályozni. Nyugtalanítónak nevezte továbbá, hogy az euróövezetbe nem tartozó államokat megpróbálják kizárni a banki- és tőkeunióból, ami egy megosztott Európai Unióhoz vezetne. Az EU nem lesz erősebb attól, ha kétsebességűvé válik - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy habár a határozott kiállásnak köszönhetően sikerült megállítani a Földközi-tenger felől érkező bevándorlási hullámokat, mégis változatlanul prioritást élvez a migráció megállítása a származási és tranzitországokban, valamint az embercsempészet visszaszorítása. Kiemelte, Közép-Európa határait nem a földrajz, hanem az értékrend és a sorsközösség határozza meg, a régió iránt pedig növekszik az érdeklődés, egyre vonzóbb célpont, mert növekszik a potenciálja, amelyet együtt kell felhasználniuk a régió országainak.

MTI
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
 • Milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság növekedését?
  A várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében ismét felfelé módosította várakozásait, így idén 4,3, jövőre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.
 • Egymásnak esett a finisben a DK és a szocialista párt
  A DK elnökének korábbi, Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatait ollózták össze vélhetően a zuglói polgármester kampánystábjának tagjai úgy, mintha Gyurcsány Ferenc jelenleg is mellette állna az ellenzéki főpolgármester-jelölti küzdelemben. Ezeket a nyilatkozatokat automatikus telefonhívásokkal juttatták el a választókhoz.
MTI Hírfelhasználó