Innovációban versenyeztek magyar fiatalok
2019. május 10. 15:59

Száz fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő természet-tudományos, illetve műszaki tervét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága előtt. A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, amelyek a május 29-30-i kiállításon megtekinthetők lesznek az Ericsson Magyarország székházában, ahol egyúttal az odaítélt díjak átadására is sor kerül.

A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny újabb mérföldkőhöz érkezett. A 111 pályázat közül az első fordulóból 74 jutott tovább, a pályázók az év első felében feszített tempóban dolgoztak az ötletek, javaslatok kidolgozásán. A második fordulóba végül 63 pályázatot lehetett értékelni.

A szervezőbizottság a pályázatokat öt szekcióba (orvostudomány-biológia, fizika-kémia, mechanika-elektronika, informatika, környezetvédelem-egyéb) osztotta be. Az egyes szekcióba sorolt pályázóknak április második felében a szekciózsűri előtt 5 perces prezentációt kellett tartaniuk, majd öt percben kérdésekre kellett válaszolniuk. Ezt követően az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos projekteket.

A verseny zsűrije 2019. május 2-án hozta meg végleges döntését a díjakról, Dr. Jakab László, BME dékán elnökletével. A zsűri összesen három első, három második, négy harmadik díjat osztott ki, 10 pedig kiemelt dicséretben, illetve 43 pályázat dicséretben részesült.

A díjazott, illetve kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkákat 2019. május 29-én és 30-án kétnapos kiállításon mutatjuk be az Ericsson Magyarország székházában, ill. szeptemberben is megtekinthetők lesznek a Kutatók Éjszakáján - adta lapunknak a tájékoztatást dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke.
 

gondola
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó