Letartóztatott katalánok is részt vehetnek a spanyol parlament alakuló ülésén
2019. május 14. 22:06

Előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikusoknak engedélyezte a spanyol legfelsőbb bíróság kedden, hogy részt vegyenek a spanyol parlament jövő heti alakuló ülésén, mivel képviselői mandátumot nyertek a választásokon.

A bíróság megállapította, hogy nem csorbulhat a választott képviselők politikai részvételhez való joga, akik ugyan vádlottak, de ítélet még nem született az ellenük zajló perben.
   
A legfelsőbb bíróság kivételes esetnek minősítette ezt a helyzetet, és elutasította az öt politikus immár sokadik szabadlábra helyezési kérelmét.
   
Oriol Junqueras és Raül Romeva a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), Jordi Turull, Josep Rull és Jordi Sanchez az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) függetlenségi pártok színeiben jutott be a parlamentbe a több mint két hete rendezett választásokon.

Többen közülük már 18 hónapja vannak előzetes letartóztatásban, és szintén rendkívüli bírósági engedéllyel vehettek részt a kampányban a börtönből nyilatkozva a sajtónak.

A madridi legfelsőbb bíróságon februárban vette kezdetét a katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők elleni per.

A tizenkét vádlottat a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt állították bíróság elé.

Az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk különböző bűncselekményekben, például az alkotmányos rend veszélyeztetésének számító lázadás, illetve közpénz hűtlen kezelése miatt.

Spanyolországban példa nélküli, hogy vádlottak nyerjenek parlamenti mandátumot. A május 21-i alakuló ülésre várhatóan kivételes biztonsági intézkedéseket léptetnek majd életbe.
 

MTI
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
 • Milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság növekedését?
  A várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében ismét felfelé módosította várakozásait, így idén 4,3, jövőre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.
 • Egymásnak esett a finisben a DK és a szocialista párt
  A DK elnökének korábbi, Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatait ollózták össze vélhetően a zuglói polgármester kampánystábjának tagjai úgy, mintha Gyurcsány Ferenc jelenleg is mellette állna az ellenzéki főpolgármester-jelölti küzdelemben. Ezeket a nyilatkozatokat automatikus telefonhívásokkal juttatták el a választókhoz.
MTI Hírfelhasználó