A nemzetállamok jobban kezelik a migrációt, mint Brüsszel
2019. május 16. 14:23

A Hír TV Csörte című műsorában egyebek mellett arra a kérdésre keresték a választ M. Dobos Marianne és vendégei – Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa, Tóth Csaba, a Republikon Intézet igazgatója, G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke és Gajdics Ottó, a Szabad Föld főszerkesztője –, hogy milyen haszna volt az Orbán-Trump találkozónak?

Befolyásolja-e Orbán Viktor és a Fidesz szereplését az uniós választáson a mostani Orbán-Trump találkozó? Valóban új fejezet kezdődik-e a két ország együttműködésében?

Szintúgy vita tárgyát képezte, hogy a magyar kormány felszólította az Európai Bizottságot: minél előbb adja meg az előzetes hozzájárulást a babaváró csomagra. A Csörte adásában megpróbálták tisztázni a helyzetet, amely korántsem tűnik egyértelműnek.

A műsorban azt is igyekeztek megválaszolni, hogy valóban felértékelte-e az amerikai elnök a magyar kormányfőt az EP-választásra? Vagy, ahogy a DK vélekedik, nem jelentett volna semmit a megbeszélés?

Terítékre került, hogy vészesen közeledik május 26-a. A csúcsjelöltek ismét ütköztetik programjaikat, miközben egyre többen kritizálják magát a csúcsjelölti rendszert, amit a választások célegyenesében leginkább Manfred Weber véd, hiszen ő lehet az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa.

Weber a saját pártjából kapott kritikát, miszerint „a sok veszekedés kizavarja a Fideszt a Néppártból”. Itt is a bevándorlás, ami ütközőzóna lehet a pártok között – vetette fel Dobos M. Marianne.

Erre reagálva G. Fodor Gábor megjegyezte: „a Századvég Alapítványnak van egy 28 országra kiterjedő közvélemény-kutatása, amelyben 28 ezer ember véleményét kérték ki, akiknek 70 százaléka úgy véli, hogy Brüsszel rosszul kezeli a migráció kérdését. A bevándorlás megítélésében nincsen olyan éles választóvonal Nyugat- és Közép-Európa között. Az emberek zöme úgy véli, hogy a migráció kérdése az egy aggasztó probléma, jönni fognak még továbbra is Afrikából, erősíti a kulturális konfliktusokat, terrorcselekményekhez vezet, és ezzel valamit kezdeni kell. A nemzetállamok jobban tudnak ezzel boldogulni, mint azok, vagy az a kísérlet, amely ezt csupán Brüsszelre bíznák” – fogalmazott a Századvég elnöke, majd hozzátette: a nyugat-európai választók fele úgy látja, hogy Közép-Európa jobban kezeli a migráció kérdését, mint Brüsszel, és ez egy elég súlyos kritika az Európai Unió jelenlegi vezetésére nézve.

A telje adás IDE KATTINTVA tekinthető meg.

HírTV
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Negyedik EP-győzelmére készül a Fidesz–KDNP-szövetség
  A Fidesz európai parlamenti (EP-) listájáról többen újrázhatnak — egyesek nem is először — most vasárnap, mint ahány helyet összesen az ellenzéki pártok szerezhetnek a számukra legjobb forgatókönyvek szerint. A felmérések szerint a Fidesz—KDNP 13-14 mandátumot is elérhet, míg a DK kettő és a Momentum egy helye győzelemmel érhet fel a két kis párt számára. A vasárnapi EP-választás az MSZP és a Jobbik visszaszorulását, az LMP és a Párbeszéd kiesését hozhatja el.
 • Orbán Viktor: ők mind ott lesznek, "legyünk ott mi is!"
  A bevándorlás nemcsak "kulturális bajt hoz ránk", és nemcsak "a közbiztonságot rontja le", hanem "anyagilag megroppantaná" Magyarországot. A következő uniós költségvetésben el kellene érni, hogy ne a bevándorlásra fordítsák az európai adófizetők pénzét, hanem például családtámogatásra és fejlesztésekre.
MTI Hírfelhasználó