Zivatarok környezetében főként északkeleten viharos lökések
2019. május 17. 19:39

Kontinensünk északi, északkeleti részén magasnyomású képződmény az uralkodó, arrafelé többnyire derült, napos, csapadékmentes idő jellemző. Közép- és Dél-Európa időjárását ugyanakkor egy nagykiterjedésű ciklonális mező alakítja, hatására nagy területen erősen felhős az ég, és több helyről jelentenek esőt, záporesőt. Kelet-Európában heves zivatarok is kialakulnak, Ukrajna északi részén tornádót is megfigyeltek. A csúcshőmérséklet a szárazföld nagyobb részén többnyire 12 és 20 fok között alakul, de a tartósan csapadékos tájakon, valamint a Skandináv-félsziget északi partvidékén 10 fok alatt marad. Ezzel szemben Kelet-Ukrajnában, valamint az Ibériai-félszigeten nagy területen 25 fok fölé melegszik fel a levegő, sőt, helyenként a 30 fokot is eléri a hőmérséklet. A ciklonális mező keleti oldalán erőteljes délies áramlás van kialakulóban, amellyel szombat estig több fokkal melegebb, váltakozó nedvességtartamú légtömegek áramlanak a Kárpát-medencébe.

Előrejelzés az ország területére szombat estig: Változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett szombaton több napsütésre számíthatunk, majd szombaton késő délutántól dél, délnyugat felől erőteljes felhősödés kezdődik. Pénteken csupán keleten lehet néhol futó zápor. Szombaton napközben a gomolyfelhő-képződésből helyenként fordul elő záporeső, az északkeleti tájakon egy-egy zivatar is, majd a késő délutáni, esti óráktól dél, délnyugat felől egyre nagyobb számban alakulhat ki zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, de Sopron térségében élénk, zivatarok környezetében pedig főként északkeleten viharos lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 12 fok között alakul, keleten az enyhébb értékekkel.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 21 és 26 fok között valószínű.

MTI
Címkék:
  • Orbán Viktor üzent Brüsszelnek
    A vasárnapi európai parlamenti választáson a magyarok világosan kimondták: Brüsszelben változást szeretnének - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Elsöprő Fidesz-győzelem, átrendeződő ellenzék
    Nagyot nyert a Fidesz—KDNP a tegnapi választáson, és az öt évvel ezelőttihez képest egyel többet, tizenhárom képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe. Ezzel együtt a voksolás eredménye teljesen átrajzolta az ellenzéki térképet: Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója négy mandátumot szerzett, ezzel a baloldal legeredményesebb pártjává vált.
  • Európa nemzetei választottak 3.
    Csütörtökön kezdődött el a 2019-es európai parlamenti választás. Vasárnap Magyarország mellett további húsz nemzet választott képviselőket.
MTI Hírfelhasználó