Visszaállítják a lengyelek a Brüsszel által támadott adót
2019. május 19. 10:53

Lengyelország visszaállítja az Európai Bizottság (EB) által 2016-ban megtámadott progresszív kereskedelmi adót az Európai Bíróság csütörtöki döntése nyomán. Ezt pénteken jelentette be Joanna Kopcinska lengyel kormányszóvivő, aki az ottani közszolgálati rádióban arról is beszélt, hogy amikor az Európai Unió Bíróságának döntése hatályossá válik, a korábban felfüggesztett lengyel szabályozás alapján visszaállítják a kiskereskedelmi adót.

Az uniós bíróság úgy döntött, hogy az Európai Bizottság hibát követett el, amikor a 2016-ban az európai uniós szabályok által tiltott burkolt állami támogatásnak minősítette az akkor Lengyelországban még csak bevezetés előtt álló progresszív adót. A bírósági döntés egyelőre nem hatályos, az EB formális – vagyis nem tartalmi – okokra hivatkozva két hónapon belül fellebbezhet ellene.

A felfüggesztett szabályozás havi 17 millió zloty (mintegy 1,3 milliárd forint) alatti árbevételre nullás adókulcsot szab meg. A szóban forgó rendelkezés értelmében azonban havi 17 és 170 millió zloty között 0,8 százalékos, havi 170 millió zloty fölött pedig 1,4 százalékos az adókulcs.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön Lengyelország számára nagyon kedvezőnek minősítette a bíróság döntését. A kormányfő szerint a kiskereskedelmi különadó igazságos módon támogatja a lengyel kis és közepes forgalmú boltokat.

MTI
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Varga Judit lesz az igazságügyi miniszter
  Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, miután a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben – derült ki szerda délután.
 • Kocsis: a legalkalmatlanabb lett az ellenzék főpolgármester-jelöltje
  A legalkalmatlanabb fővárosi polgármester lett az ellenzék jelöltje - reagált a Fidesz budapesti elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerda este az előválasztásra. Kocsis Máté hozzátette: Gyurcsány Ferencnek mindegy volt ki nyer, mert "Karácsony Gergely pórázának a végén is Gyurcsány Ferenc áll".
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
MTI Hírfelhasználó