A lengyel kormány ellen kampányolt Donald Tusk
2019. május 19. 12:48

„Nem hagyhatjuk gyermekeink, unokáink sorsát az ő kezükben” – mondta Tusk a 2015 óta kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártra utalva egy Varsóban megrendezett ellenzéki rendezvényen.

Arra biztatta a lengyeleket szombaton Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy Varsóban megrendezett ellenzéki rendezvényen, hogy ne a kormányzó euroszkeptikus konzervatívokra adják szavazatukat az európai parlamenti (EP-) választásokon.

„Nincs más választás. Nem hagyhatjuk gyermekeink, unokáink sorsát az ő kezükben” – mondta Tusk a 2015 óta kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártra utalva a megmozduláson részt vevő több ezer ember előtt.

A lengyel ellenzéki pártoknak az EP-választásra szóló széles szövetsége, az Európai Koalíció által szervezett meneten Tusk azt hangoztatta, hogy „egy erős és egységes Európán belül létező biztonságos Lengyelország szolgálja leginkább a lengyelek javát”. Bár nem nevezte nevén, beszédében egy ajatollahhoz hasonlította Jaroslaw Kaczynskit, a PiS vezetőjét.

A kormánypárt helytelenítette Tusk részvételét az Európa-párti meneten. Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter az RMF FM rádióban azt mondta: az Európai Tanács elnökének független döntőbíróként kellene működnie, nem pedig egy politikai vita központi alakjaként.

Az egykori lengyel kormányfő Tuskról sokan úgy tartják, hogy vissza akar térni a lengyel belpolitikába, miután november végén lejár uniós megbízatása.

A május 26-án tartandó EP-választás Lengyelországban fontos előrejelzés lesz az erőviszonyokra vonatkozóan az őszi parlamenti választások előtt. A felmérések szerint bizonytalan a kimenetele a PiS és a februárban megalakult Európai Koalíció közötti versengésnek, míg a harmadik legnépszerűbb párt az új balliberális formáció, a Tavasz (Wiosna).

MTI
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Varga Judit lesz az igazságügyi miniszter
  Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, miután a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben – derült ki szerda délután.
 • Kocsis: a legalkalmatlanabb lett az ellenzék főpolgármester-jelöltje
  A legalkalmatlanabb fővárosi polgármester lett az ellenzék jelöltje - reagált a Fidesz budapesti elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerda este az előválasztásra. Kocsis Máté hozzátette: Gyurcsány Ferencnek mindegy volt ki nyer, mert "Karácsony Gergely pórázának a végén is Gyurcsány Ferenc áll".
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
MTI Hírfelhasználó