Egyre durvább belpolitikai csata zajlik Ausztriában
2019. május 20. 22:57

Hétvégén egy két éves, titokban rögzített felvétellel megbuktatták Heinz-Christian Strachét, a Szabadságpárt elnökét. A politikus szombaton lemondott az alkancellári pozícióról, ám ezzel sem tudta megmenteni a kormánykoalíciót. Sebastian Kurz kancellár végleg szakítana a Szabadságpárttal, nemrég Herbert Kickl belügyminiszter menesztését is bejelentette. A belügyminiszter szerint azért támadják őket, mert a bevándorlásellenes politikájuk „szálka sokak szemében”. Orbán Viktor is kitért röviden az osztrák válságra, szerinte Ausztriában „soron kívüli vadászidényt hirdettek meg” – hangzott el az M1 Híradóban.

„A bevándorláspártiak buktatták meg a koalíciót” – erről írt vasárnap Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt belügyminisztere a Facebookon. Szerinte a szabadságpárti belügyminisztérium már régen „szálka volt az Osztrák Néppárt szemében”.

Mint fogalmazott, elsősorban a tiszta és konzekvens vonal miatt, amit a menekült- és bevándorláspolitikában képviseltek, továbbá az ENSZ migrációs paktumának elutasítása, a menekültek más országokból Ausztriába való kényszer-betelepítésének világos elutasítása, és a kiutazási központok felállítása miatt is.

Hozzátette, a legutolsó konfliktus a menekültek óradíjának másfél euróra való csökkentése körül alakult ki. Ausztria az elmúlt hónapokban folyamatosan vezetett be szigorításokat az illegális migránsokkal szemben.

Herbert Kickl belügyminiszterként folyamatosan hangsúlyozta, világos jelzéseket kell adni a bevándorlók felé, hogy aki nem jogosult védelemre, annak nincs helye Ausztriában, és azokat a migránsokat, akik bűncselekményt követtek el, a lehető leggyorsabban ki kell utasítani az országból.

VIENNA, 2019. május 19. Alexander Van der Bellen osztrák államfő (b) és Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozik Bécsben 2019. május 19-én, egy nappal az után, hogy korrupciós botrány miatt lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, ezért a kancellár a koalíció felbontásáról döntött. Kurz bejelentette, hogy előrehozott parlamenti választást tartanak szeptember elején. MTI/EPA/Christian Bruna

Alexander Van der Bellen osztrák államfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A kancellár ragaszkodik a távozásához

Mivel a Heinz-Christian Strachéról előkerült ibizai videó készítése idején Herbert Kickl a Szabadságpárt főtitkára volt, a kancellár erre hivatkozva ragaszkodik a távozásához, mondván, az ügy felderítésében nem vehet részt belügyminiszterként.

Herbert Kickl hétfőn arról beszélt, az osztrák választók pártjuknak köszönhetik, hogy véget vetettek az előző kormány idején a 2015-ös migrációs válság idején kialakult áldatlan állapotoknak, amelyek nemcsak a társadalmi békét, hanem az osztrák polgárok biztonságát is fenyegették.

Az egész párt kiléphet a koalícióból 

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn este mégis menesztette a szabadságpárti belügyminisztert. Szerinte ezt Herbert Kicklnek magától is meg kellett volna tennie, de mivel ő erre nem hajlandó, ezért kancellárként kezdeményezte az államfőnél a politikus visszahívását a belügyminisztérium éléről.

Emiatt várhatóan az egész Szabadságpárt kilép a koalícióból. Ezt az is mutatja, hogy egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek – jelentette az APA osztrák hírügynökség.

Sebastian Kurz már a hétvégén arról beszélt, hogy az ibizai videó körülményei emlékeztetik őt az osztrák szociáldemokraták korábbi kampánytanácsadója, az izraeli Tal Silberstein módszereire. A tanácsadóhoz kötik a modern lejárató kampányok bevetését az osztrák politikai életben.

2017-ben ugyanis azzal bukott meg a baloldali párt, hogy megpróbálták álhírek terjesztésével csökkenteni Sebastian Kurz választási esélyeit. Tal Silberstein hétfőn visszautasította a feltételezést.

Fontos a politikai stabilitás

Az osztrák belpolitikai válságra hétfőn Zalaegerszegen Orbán Viktor miniszterelnök, az autóipari tesztpálya átadóján is kitért, arra ugyanis épp az osztrák botrány miatt nem tudott elmenni a szabadságpárti közlekedési miniszter.

A kormányfő úgy fogalmazott, az Ausztriában történtek is felhívják a figyelmünket arra, hogy a politikai stabilitás milyen fontos egy ország életében.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
 • Milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság növekedését?
  A várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében ismét felfelé módosította várakozásait, így idén 4,3, jövőre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.
 • Egymásnak esett a finisben a DK és a szocialista párt
  A DK elnökének korábbi, Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatait ollózták össze vélhetően a zuglói polgármester kampánystábjának tagjai úgy, mintha Gyurcsány Ferenc jelenleg is mellette állna az ellenzéki főpolgármester-jelölti küzdelemben. Ezeket a nyilatkozatokat automatikus telefonhívásokkal juttatták el a választókhoz.
MTI Hírfelhasználó