Migránsok foglalták el a repteret Párizsban
2019. május 22. 14:28

Egyelőre nem tudni, mit reagál a francia kormány, valamint a francia Air France légitársaság a hétvégi reptéri lázadásra. A sárgamellényesek után megalakult Franciaországban a feketemellényes mozgalom, amely a bevándorlók jogaiért küzd. Vasárnap elfoglalták az egyik párizsi reptér egy részét, azt követelték, hogy az Air France ne adjon gépeket a bevándorlók kitoloncolásához. Többen azt kiabálták, hogy „Franciaország nem a franciáké” – közölte az M1 Híradója.

Hétfőn újabb migránsokkal teli hajó futott be a spanyolországi Algeciras kikötőjébe. A 35 marokkói illegális bevándorlót a parti őrség hajója találta meg nem sokkal azután, hogy vészjelzést kaptak. Mint kiderült, szinte valamennyien fiatalkorú férfiak voltak, vagy legalábbis annak vallották magukat. Ezek a bevándorlók is azok közé tartoztak, akiket a marokkói határvédelemnek nem sikerült megállítani.

De nem csupán azokkal a bevándorlókkal van dolga az európaiaknak, akik most érkeznek. Vasárnap több száz migráns foglalta el a párizsi Charles de Gaulle repülőteret. A hatalmas tömeg valósággal megrohamozta az épületet, és a folyosókon, mozgólépcsőkőn hangosan kiabálva rohantak végig.

„Franciaország nem a franciáké, mindenkinek joga van itt lenni” – kiabálta egy megafonba az egyik illegális migráns.

Egy önmagát feketemellényes mozgalomnak nevező bevándorláspárti civil csoport szervezte a tüntetést. Azt követelték, hogy azonnal állítsák le az elutasított menedékkérők kitoloncolását, és azt is, hogy az Air France légitársaság ne adjon ehhez több gépet.

A migránsok emellett tartózkodási engedélyt is követeltek, és azt, hogy azonnal tárgyalhassanak a francia miniszterelnökkel. Azzal fenyegettek, ha követeléseik nem teljesülnek, hasonló tüntetésekre lehet majd számítani – hangzott el az M1-en.

hirado.hu - M1
Címkék:
MTI Hírfelhasználó