Szaakasvili felkérte Zelenszkijt, hogy adja vissza ukrán állampolgárságát
2019. május 22. 21:43

Miheil Szaakasvili volt grúz elnök és odesszai kormányzó ukrán állampolgárságának visszaállítását kérte Volodimir Zelenszkij ukrán államfőtől – közölte szerdán Ruszlan Csernoluckij, a politikus ügyvédje a Facebook-oldalán.

„Szaakasvili jogi képviselőjeként továbbítottam az igazság helyreállításával és ukrán állampolgárságának visszaállításával kapcsolatos kérését Volodimir Zelenszkij elnök számára” – írta az ügyvéd.

Ruszlan Csernoluckij mellékelte a volt grúz elnök kérését tartalmazó irat másolatát.

„Nem kívánok Öntől tisztséget vagy előnyöket. De Önnek az alkotmány őreként lehetősége van megvédeni a jogaimat, és helyreállítani az igazságot” – olvasható a dokumentumban. Szaakasvili megjegyezte: amennyiben Zelenszkijnek kétségei volnának az ukrán állampolgársága visszaállításának célszerűségével kapcsolatban, úgy ebben az esetben felhatalmazhatja az ukrán határrendészetet arra, hogy engedjék beutazni az országba, ahol bíróság előtt szerezhet érvényt jogának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök április végén azt tanácsolta Zelenszkijnek, hogy Miheil Szaakasvili ukrán állampolgárságának helyreállatásával kezdje az emberi jogok védelmezését.

„Ami a szabadságjogokat illeti, ebben az értelemben nem is Oroszországgal vagy az oroszokkal kell kezdenie, hanem, tegyük fel, a grúzokkal vagy a volt grúzokkal. Például igazságos lenne visszaadni az ukrán útlevelet egy olyan embernek, aki korábban grúz volt és most ukránnak tartja magát. Miheil Nyikolajevics Szaakasvilire gondolok” – mondta akkor az orosz vezető.

Szaakasvili 2004 januárja és 2007 novembere, majd 2008 januárja és 2013 novembere között volt Georgia elnöke. 2013-ban külföldre távozott, 2015 májusában megkapta az ukrán állampolgárságot, aminek következtében megszűnt georgiai állampolgársága. 2016 novemberéig a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzói tisztségét látta el. Később azonban összekülönbözött Petro Porosenko akkori ukrán elnökkel, majd távozott posztjáról, és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven. Porosenko 2017 nyarán megfosztotta ukrán állampolgárságától, jelenleg hontalan és hollandiai száműzetésben él.

MTI
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Varga Judit lesz az igazságügyi miniszter
  Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, miután a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben – derült ki szerda délután.
 • Kocsis: a legalkalmatlanabb lett az ellenzék főpolgármester-jelöltje
  A legalkalmatlanabb fővárosi polgármester lett az ellenzék jelöltje - reagált a Fidesz budapesti elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerda este az előválasztásra. Kocsis Máté hozzátette: Gyurcsány Ferencnek mindegy volt ki nyer, mert "Karácsony Gergely pórázának a végén is Gyurcsány Ferenc áll".
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
MTI Hírfelhasználó