Weber: Orbán Viktort sokan csodálják az Európai Néppártban
2019. május 23. 00:31

Financial Times készített egy összeállítást arról, hogyan kampányol a két vezető csúcsjelölt, a néppárti Manfred Weber és az Európai szocialisták jelöltje, Frans Timmermans a május 23-26-i EP-választás előtt. Arról szól, hogyan állítja meg az EU Orbán Viktort és azokat a politikai vezetőket akiket a brit lap a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan autokratának nevez, Manfred Weber pedig egy csésze kávé felett fakadt ki, hogy a kampánykörútján most már mindenkit csak a jogállamiság érdekel, Törökország és a klímaváltozás kérdése pedig már senkit sem.

Egy óvatlan pillanatban még azt is elárulta, kizárás helyett miért csak felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban. Szerinte – erősítette meg a közkeletű gyanút – ez egy arcmentő akció volt, mégpedig azért, hogy a pártcsaládot egyben tartsák a május 23-26-i EP-választás előtt, a liberális és konzervatív szárny között ne fajuljon szakításig a helyzet.

Erre egyszerűen azért volt szükség, mert Orbán Viktort sokan csodálják az Európai Néppártban a hagyományos értékek melletti kiállásáért és a bevándorlás elleni kemény fellépése miatt. Orbán Viktor 2019. május 6-án, a bukott osztrák alkancellár, Heinz-Chrsitian Strache oldalán vonta meg a támogatását Manfred Webertől.

Ami Frans Timmermanst és Magyarországot illeti, a szocialista csúcsjelölt a  Financial Timesnak elmesélte, hogy amikor a budapesti látogatásán szakszervezeti vezetőkkel tárgyalt, a másik félnek egy kérése volt, mégpedig az, hogy senki ne beszéljen a találkozó helyszínéről, és a megbeszélést egy ablak nélküli helyiségben tartsák. Két szakszervezeti vezető így sem jött el. Telefonon hívták őket kormányzati körökből, hogy ne tegyék – állítja Frans Timmermans.

Manfred Weber bevallotta, miért csak felfüggesztést kapott a Fidesz az Európai Néppárttól

168 óra
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Varga Judit lesz az igazságügyi miniszter
  Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, miután a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben – derült ki szerda délután.
 • Kocsis: a legalkalmatlanabb lett az ellenzék főpolgármester-jelöltje
  A legalkalmatlanabb fővárosi polgármester lett az ellenzék jelöltje - reagált a Fidesz budapesti elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerda este az előválasztásra. Kocsis Máté hozzátette: Gyurcsány Ferencnek mindegy volt ki nyer, mert "Karácsony Gergely pórázának a végén is Gyurcsány Ferenc áll".
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
MTI Hírfelhasználó