Naná - A német államfő a populizmus veszélyére figyelmeztetett
2019. május 23. 20:58

A populizmus és a közéleti viták elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett Frank-Walter Steinmeier német államfő csütörtökön Berlinben a német alaptörvény elfogadásának 70. évfordulója alkalmából hivatala kertjében tartott rendhagyó ünnepségen, amelyen kávé és sütemény mellett beszélgettek állampolgárok a legfőbb közjogi méltóságokkal a köztársaság állapotáról.

A szövetségi elnök a Bellevue palota parkjában tartott rendezvényt megnyitó beszédében kiemelte, hogy nem szabad átengedni a vitát a közügyekről "a hangoskodóknak és a politikai randalírozóknak".

A közös ügyekről az illendőség és a tárgyilagosság elvének érvényesítésével, gyűlölködés és ellenségeskedés nélkül kell vitázni, és el kell választani egymástól a tényeket és a hazugságokat.

Nem szabad hagyni, hogy az embereken eluralkodjon a tehetetlenség érzése, mert "a tehetetlenség méreg a demokráciának". A tehetetlenség érzésével sújtott ember elzárkózik, és mások, vagy "az úgynevezett +rendszer+ ellen" fordul. A populisták pedig "aljas módon kihasználják" ezt, a "jogos aggodalmat vak dühvé formálják".

"Kérem mindenkitől, aki a politikában és a médiában felelős pozícióban van, hogy vegye ezt komolyan, és foglalkozzék az embereket valóban érintő kérdésekkel" - mondta Frank-Walter Steinmeier.

A rendezvényen 200 meghívott állampolgár - köztük például egy rendőr, egy apáca, egy katona és egy hentes - diskurált az államfővel, valamint Angela Merkel kancellárral, Wolfgang Schäuble szövetségi parlamenti (Bundesrat) elnökkel, Daniel Günther Schleswig-Holstein tartományi miniszterelnökkel, a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) soros elnökével, Andreas Vosskuhléval, az  alkotmánybíróság elnökével és a Bundestag alelnökeivel.

A délutáni kávézáshoz 22 asztalnál foglaltak helyet a vendégek, a közjogi méltóságok pedig közöttük köröztek. A rendezvény moderátorai minden beszélgetésre húsz percet engedélyeztek, aztán egy másik asztaltársasághoz ültették át a politikusokat. A beszélgetések témái között volt az ország nyugati része és az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területe közötti, és a város és vidék közötti különbségek ügye, a társadalom megosztottságának kérdése és az oktatási rendszer helyzete.

A palotakerti uzsonna egy országos rendezvénysorozat nyitánya volt. Az alaptörvény elfogadásának hetvenedik évfordulójára számos intézmény és társadalmi szervezet tart vitákat, konferenciákat, ünnepségeket, a szövetségi kormány például tíz ilyen programot szervez az év végéig, és a www.70jahregrundgesetz.de cím alatt külön portált is fejlesztett.

A német alaptörvényt 1949. május 23-án hirdették ki, ezzel létrejött a Német Szövetségi Köztársaság (NSZK). A 146 cikkelyből álló jogszabály a szintén 1949-ben megalapított NDK 1990-es csatlakozása óta az újraegyesített Németország alaptörvénye.

MTI
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Varga Judit lesz az igazságügyi miniszter
  Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, miután a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben – derült ki szerda délután.
 • Kocsis: a legalkalmatlanabb lett az ellenzék főpolgármester-jelöltje
  A legalkalmatlanabb fővárosi polgármester lett az ellenzék jelöltje - reagált a Fidesz budapesti elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerda este az előválasztásra. Kocsis Máté hozzátette: Gyurcsány Ferencnek mindegy volt ki nyer, mert "Karácsony Gergely pórázának a végén is Gyurcsány Ferenc áll".
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
MTI Hírfelhasználó