Strache bukása egy „hihetetlenül ócska és primitív csapda volt”
2019. május 24. 23:34

A Hír TV Háttérkép című műsorában Bayer Zsolt és két állandó közgazdász vendége – Bogár László és Boros Imre – a nemzetközi pénzvilág, a gazdaság és a hazai közélet furcsaságai mellett a hétvégén esedékes EP-választásokról is kifejtették a véleményüket.

Kezdő témaként szerepelt, hogy 2017 tavaszán, egy ibizai hotelszobában „egy berúgott, bekokszolt Strache nevű úr, aki akkor még csak a Szabadságpárt vezetője” „hülyeségeket beszélt” egy orosz oligarcha unokahúgának tartott szőke nőnek. Két év elteltével ebbe az ibizai „szeánszba” belebukik Strache, aki immáron alkancellár.

„Mai tudásunk szerint hétfőn tokkal-vonóval bele fog bukni a komplett osztrák kormány. Nem fura ez az egész történet? – vetette fel Bayer Zsolt műsorvezető. Boros Imre úgy reagált: ma már tisztán látható, tudott, hogy a történet 2016-tól, két évvel ezelőtt indult, amikor a Strache család ügyvédje jelezte, hogy egy értékesíteni szánt ingatlanukra vevő jelentkezett – az Ibizán később megismert „orosz nő” volt az.

Az is napvilágra került, hogy akik „felépítették ezt a történetet” azok 600 ezer eurót invesztáltak bele, és az is ismert immáron, hogy a többórás videót „1 millió euróért árulták különböző forrásoknak”. Még a német politikum nagy öregje, Wolfgang Schäuble is úgy látta, hogy „erősen titkosszolgálati módszerekre emlékeztetően szaglik ez a történet.” Teljesen világos, hogy politikai lejáratásra ment ki a dolog, csak az időzítés volt kérdéses – fejtette ki a közgazdász.

Boros Imre szerint mindez azért következhetett be, mert Kurz kancellár elkövette az „ősbűnt”, amit korábban Schüssel is, és a vörös-fekete koalíció helyett összeállt a Szabadságpárttal, azaz a radikális jobboldali erőkkel. Ezáltal a Néppártot „kirántotta” az évtizedes politikai állóvízből. „Legalább három rétege van ennek a történetnek” – kezdte Bogár László, majd úgy folytatta: a politika pár évtizede meglehetősen „omladékonnyá” vált. Ezt a komédiát, színjátékot csak azzal lehetett végigvinni, aki erre alkalmas. Szerinte a mostani fiatal osztrák kancellárról is be fog bizonyosodni, hogy a látványtechnikai felépítettsége mögött messze nem olyan alkalmas vezető szerepre, mint azt hiszik róla. A nyugati „politikai osztály reprezentánsai katasztrofális állapotban vannak” – húzta alá Bogár László.

A műsor folytatásában többek között szó esett a baloldali-liberális gazdasági szakemberek infláció miatti aggódásáról, a Donald Trump által feltámasztani kívánt amerikai autóiparról és az egy munkaórára jutó bérköltségekről.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

HírTV
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
 • Milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság növekedését?
  A várakozásokat meghaladó mértékben, 5,3 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében ismét felfelé módosította várakozásait, így idén 4,3, jövőre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővülésre számít.
 • Egymásnak esett a finisben a DK és a szocialista párt
  A DK elnökének korábbi, Karácsony Gergelyt támogató nyilatkozatait ollózták össze vélhetően a zuglói polgármester kampánystábjának tagjai úgy, mintha Gyurcsány Ferenc jelenleg is mellette állna az ellenzéki főpolgármester-jelölti küzdelemben. Ezeket a nyilatkozatokat automatikus telefonhívásokkal juttatták el a választókhoz.
MTI Hírfelhasználó