Merkel és Macron küzdelme kezdődhet meg vasárnap
2019. május 25. 14:56

Európa- szerte egy végső rohamra indultak a vezető politikusok, hogy még utolsó órákban is mozgósítani tudják potenciális szavazóikat. Emmanuel Macron a francia fiatalokat vette célba, Angela Merkel pedig ismét Manfred Weber mellett kampányolt.

Sajtóértesülések szerint Angela Merkel volt a sztárja a keresztény uniópártok müncheni kampányzárójának, ahol a kancellár ismét az Európai Néppárt csúcsjelöltje, a bajor Manfred Weber mellett tett hitet. Merkel beszédében kiemelte, hogy minden erejét megfeszítve dolgozik azért, hogy Weber lehessen az Európai Bizottság következő elnöke. Mindezt annak ellenére, hogy a kancellár maga is a csúcsjelölti rendszer egyik kritikusa. – Merkel magán viseli a mechanizmus okozta sebeket. 2014-ben Jean Claude Juncker elnökségéért sem lelkesedett, aztán a néppárt és a német sajtó nyomására meggondolta magát – kommentálta a fejleményeket a Financial Times.

A holland szocialisták választási győzelme nyomán egyébként folyamatosan arról cikkezik az európai sajtó, hogy Webernek egyre rosszabbak lehetnek az esélyei. A Politico szerint Münchenben is szemmel látható volt, hogy a csúcsjelöltnél sokkal nagyobb lelkesedés fogadta Angela Merkelt. A portál idézte a néppárti kampány egyik segítőjét is, aki szerint valóban „nem állnak jól a dolgok”.

Péntek este Weber bizottsági elnöki székének legnagyobb ellenzője, Emmanuel Macron is újra kampányüzemmódra kapcsolt és a Youtube videómegosztón buzdította szavazásra a francia fiatalokat. „Május 26-án vagy soha!”- szólt a francia elnök üzenete, aki ezúttal csupán annyit kért az online közönségtől, hogy mindenképp vegyenek részt az európai parlamenti voksoláson. Merkel és Macron uniós csúcspozíciókért folytatott küzdelme már vasárnap este, a választási eredmények nyilvánosságra hozatalát követően megkezdődhet: míg 2014-ben Juncker bizottsági elnökségét Orbán Viktor magyar, illetve David Cameron brit miniszterelnök sem támogatta, a jelenlegi francia elnököt – aki nyíltan Európa megreformálására törekszik – nehezebben lehet majd megkerülni. Mint ismert, időközben Orbán Viktor is megvonta a támogatását Manfred Webertől.

magyarnemzet.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó