A szlovákiai magyarok képviselete pár szavazaton múlhat
2019. május 26. 12:23

Pár szavazaton múlhat, hogy lesz-e szlovákiai magyar képviselő az Európai Parlamentben. Az előzetes eredmények szerint az MKP eredménye 5 százalék alatt van közvetlenül. Ám a törvény pontosan fogalmaz: A mandátumokat csak azok a pártok között osztják szét, akik legalább 5 százalékot szereztek. Így a 4,99 sem lenne elég még akkor sem, ha a második körös mandátumelosztás lenne, és az MKP-nak volna a legmagasabb nem mandátumot szerzett eredménye.

A PS-Spolu koalíció nyerte meg a szlovákiai EP választást a Denník N szerint 20,1 százalékos eredménnyel, a második helyen a Smer végzett 15,7 százalékkal, Kotlebáék LSNS-e a harmadik 12,1 százalékkal. Őket a KDH követi 9,7 az SaS 9,6, majd az OLANO 5,6 százalékkal. Ezek a pártok küldenek képviselőket az Európai Parlamentbe, közöttük oszlik majd meg a 14 mandátum. Az SNS 4,1 a Keresztény Unió 3,8 százalékkal nem szerezne képviselőt. A Sme rodina 3,2 százalékot, s a Híd csak 2,6 százalékot kapott.

A hivatalos eredményekre továbbra is este 11-ig várni kell.

ujszo.com
Címkék:
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó