Fricz Tamás: A hagyományos baloldal megy a süllyesztőbe
2019. május 28. 12:35

A DK-nak az európai parlamenti választáson elért sikere részben annak tudható be, hogy tudatosan az Orbán-kormány politikájával szöges ellentétbe helyezkedett, ez pedig bizonyos szavazói rétegeknek vonzóvá vált. Erről Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ az kutatási tanácsadója Hír TV Magyarország élőben című műsorában beszélt, amikor elemezte az ellenzéki pártok európai parlamenti választáson elért eredményeit. A politológus szerint azt kell látni, hogy a hagyományos baloldal szépen-lassan kezd eltűnni és az új baloldalt a zöldtípusú pártok fogják képviselni.

Fricz Tamás szerint Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára rájöttek arra, hogy a magyar társadalom egy szűk része szimpatizál az európai neoliberális, kozmopolita és globalista erők elképzeléseivel, vagyis, hogy legyen egy európai egyesült államok, hogy szoruljanak háttérbe a nemzetállamok és jöjjön létre a multikulturális társadalom.

A politológus felhívta a figyelmet arra, hogy a DK képviselője, Gréczy Zsolt be is vallotta, pártja tökéletesen szembe állította magát a kormányzattal és tudatosan minden kormányzati elképzelésnek az ellenkezőjét fogalmazta meg. Fricz Tamás szerint a Gyurcsányék által használt jelzők már nem elsősorban a kádárista nyugdíjasokat, hanem a fiatalabb generációkat célozzák.

A zöld gondolatok, a multikulturalizmus, a világtársadalom huszon- és harmincéves korosztály számára vonzó lehet – tette hozzá.

Hasonlóan látja a kutatási igazgató a Momentum helyzetét is, amely a liberális zöld eszméket tette magáévá, amelyekkel megcélozták a fiatalabb generációkat.

Fricz Tamás megjegyezte, Nyugat-Európában is látszik, hogy a hagyományos baloldal megy a süllyesztőbe és helyüket a zöldtípusú pártok veszik át, vagyis ez lesz az új baloldal. Erre nagyon figyelnie kell a nemzeti oldalnak, hogy a zöld témát komolyan kell venni (…) A nemzeti oldalnak is szüksége lesz egy zöldtípusú stratégiára, vagy koncepcióra.

Velkovics Vilmos felvetésére, hogy a Jobbik csúnya vereséget szenvedett, a politológus elmondta, azzal, hogy a Jobbik nagyon elszámolta magát, azzal, hogy szakított a nemzeti radikalizmussal és elhitte, hogy néppárttá válva hatalomba kerülhet. Fricz Tamás szerint a Jobbik példája is mutatja, hogy egy pártnak „nem szabad szembe köpnie magát”, amivel csak önmagát számolja fel.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

HírTV
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Bemutatkozott az unió egyenlőségi biztosa
  Az egyenlőségért felelős biztosasszony tehát olyan miniszterekkel ült egy kormányban, akik megalapozott gyanú szerint megrendelést adtak Málta legfontosabb oknyomozó újságírójának meggyilkolására.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
MTI Hírfelhasználó