Fricz Tamás: A hagyományos baloldal megy a süllyesztőbe
2019. május 28. 12:35

A DK-nak az európai parlamenti választáson elért sikere részben annak tudható be, hogy tudatosan az Orbán-kormány politikájával szöges ellentétbe helyezkedett, ez pedig bizonyos szavazói rétegeknek vonzóvá vált. Erről Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ az kutatási tanácsadója Hír TV Magyarország élőben című műsorában beszélt, amikor elemezte az ellenzéki pártok európai parlamenti választáson elért eredményeit. A politológus szerint azt kell látni, hogy a hagyományos baloldal szépen-lassan kezd eltűnni és az új baloldalt a zöldtípusú pártok fogják képviselni.

Fricz Tamás szerint Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára rájöttek arra, hogy a magyar társadalom egy szűk része szimpatizál az európai neoliberális, kozmopolita és globalista erők elképzeléseivel, vagyis, hogy legyen egy európai egyesült államok, hogy szoruljanak háttérbe a nemzetállamok és jöjjön létre a multikulturális társadalom.

A politológus felhívta a figyelmet arra, hogy a DK képviselője, Gréczy Zsolt be is vallotta, pártja tökéletesen szembe állította magát a kormányzattal és tudatosan minden kormányzati elképzelésnek az ellenkezőjét fogalmazta meg. Fricz Tamás szerint a Gyurcsányék által használt jelzők már nem elsősorban a kádárista nyugdíjasokat, hanem a fiatalabb generációkat célozzák.

A zöld gondolatok, a multikulturalizmus, a világtársadalom huszon- és harmincéves korosztály számára vonzó lehet – tette hozzá.

Hasonlóan látja a kutatási igazgató a Momentum helyzetét is, amely a liberális zöld eszméket tette magáévá, amelyekkel megcélozták a fiatalabb generációkat.

Fricz Tamás megjegyezte, Nyugat-Európában is látszik, hogy a hagyományos baloldal megy a süllyesztőbe és helyüket a zöldtípusú pártok veszik át, vagyis ez lesz az új baloldal. Erre nagyon figyelnie kell a nemzeti oldalnak, hogy a zöld témát komolyan kell venni (…) A nemzeti oldalnak is szüksége lesz egy zöldtípusú stratégiára, vagy koncepcióra.

Velkovics Vilmos felvetésére, hogy a Jobbik csúnya vereséget szenvedett, a politológus elmondta, azzal, hogy a Jobbik nagyon elszámolta magát, azzal, hogy szakított a nemzeti radikalizmussal és elhitte, hogy néppárttá válva hatalomba kerülhet. Fricz Tamás szerint a Jobbik példája is mutatja, hogy egy pártnak „nem szabad szembe köpnie magát”, amivel csak önmagát számolja fel.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

HírTV
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Brüsszelben is elismerik: Magyarország klímabajnok
  Orbán Viktor összegezte a klímaváltozás ügyében tartott értekezlet eredményeit, illetve azokat a sikereket, amit a klímavédelmi szabályok ügyében Magyarország ért el.
 • Szijjártó: magyar-orosz űrkutatási projektek indulnak
  Magyar-orosz űrkutatási projektek elindításáról, valamint a Nemzetközi Űrállomásra 2024-2025-ben felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában Dmitij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával.
 • Karácsony végül igent mondott a vb-re
  A legfontosabb budapesti fejlesztéseket vitatták meg a kormány és a Városháza képviselői a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tegnap délutáni ülésén. Az atlétikai világbajnokság körül egyetértés alakult ki, ám a szuperkórház megépítése, a Liget-projekt egyes elemei és az állatkerti biodóm megépítése körül maradtak bizonytalanságok.
MTI Hírfelhasználó