Dobrev ledöntené Gyurcsányt?
2019. június 7. 22:08

Immáron öt olyan politikus van a balliberális oldalon, aki főpolgármesteri babérokra törne, a friss szereplő pedig Kálmán Olga, aki a Demokratikus Koalíció jelöltje, bár – mint arra Pulai András a Hír TV Plusz-mínusz című műsorában rámutatott – elemzőként azt mondja, nincs kizárva, hogy valójában Dobrev Klára jelöltjéről van szó, mert úgy látja, a most megválasztott EP-képviselő igyekszik egyre magasabbra törni a pártban. Vitapartnere, Farkas Örs ugyanakkor nem tartja valószínűnek a családon belüli konfliktust, de azt biztosnak tartja, hogy a térség politikai alakításában régóta részt vevő Dobrev-Apró család igyekszik kihasználni az újonnan megnyíló lehetőségeket.

Szarvas Szilveszter műsorvezető szerint nem lehet eldönteni, hogy az ellenzéki politikusok ostobának vagy hülyének nézik az embereket. Felidézte, hogy Kálmán Olga két hónapja vehemensen tagadta, hogy politikai pályára lépne, ehhez képest csütörtökön Dobrev Klára bemutatta Kálmán Olgát, mint a DK által támogatott jelöltet, aki függetlenként mérettetné meg magát a főpolgármester-választáson.

Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint mivel az európai parlamenti választások eredménye átrajzolta az ellenzéki erőviszonyokat, várható volt, hogy a megerősödött DK igyekszik minél nagyobb teret elfoglalni, legyen az kommunikációs vagy politikai. A szakértő úgy gondolja, ameddig zajlik az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás, addig nincs azzal gond, hogy új szereplők is megjelennek, hiszen ez az tér, ahol majd kiderül, ki a legalkalmasabb az ellenzék szerint arra, hogy Tarlós István főpolgármester kihívója legyen az önkormányzati választásokon. Pulai András kiemelte, a főpolgármesterség, illetve a budapesti kerületek többsége nyerhető az ellenzék számára.

Farkas Örs politológus szerint az EP-választások eredményének ismeretében azt senki sem gondolhatta komolyan, hogy a DK és Momentum csendben asszisztál majd ahhoz, ahogy Puzsér Róbert és Karácsony Gergely „egymás torkát széttépi”, majd a jelenlegi zuglói polgármester levitézletten megpróbálkozik Tarlós István kihívásával. Az elemző nyilvánvalónak nevezte, hogy az EP-választásból megerősödve kikerült DK és Momentum is jelöltet állít. Farkas Örs egyetért azzal, hogy az előválasztási tér most valóban előválasztásként fog funkcionálni.

A politológus felhívta rá a figyelmet, hogy Kálmán Olga jelölését az EP-képviselőnek választott Dobrev Klára jelentette be, aki semmiféle más tisztséget nem tölt be a párton belül, ugyanakkor Gyurcsány Ferenc nem volt ott a sajtótájékoztatón.

Felismerte azt, ha szépen háttérebe vonul és hagyja a saját pártját kibontakozni, ha olyan szereplőket igazol le, akiknek a neve nem forrott össze az ő politikájával, akkor az lehetőség a Demokratikus Koalíciónak – mutatott rá. A történelem során először Gyurcsány Ferenc kissé a háttérből irányít, a felesége az európai parlementi területen tud uralkodni és a DK most megcélozta a fővárost is Farkas Örs szerint.

Pulai András úgy véli, Gyurcsány Ferenc nem tör arra, hogy az ellenzék vezére legyen, hanem szerinte sokkal inkább arról van szó, hogy feszültségek vannak a DK levitézlett és a feltörekvő politikusai között, sőt, sejtése szerint nincs minden rendben Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára között sem.

Hozzátette, nem teljesen biztos benne, hogy úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt Gyurcsány Ferenc elképzeli, hiszen néhány hete még azt nyilatkozta, hogy a DK jelöltje Karácsony Gergely. A Publicus Intézet ügyvezetője nem tartja elképzelhetetlennek, hogy hatalomváltás készül a Demokratikus Koalícióban. Szerinte csak az a kérdés, hogy ez a váltás olajozott lesz-e, vagy csatazajtól hangos.

Szarvas Szilveszter kérdésére, hogy Dobrev Klára a DK vezetésére készülhet-e, Pulai András úgy válaszolt, elemzőként ezt a lehetőséget is belelátni véli.

Az elméletre reagálva Farkas Örs elmondta, szerinte nem lenne logikus, ha a Brüsszelbe listavezetőként kijutott Dobrev Klára most felbolygatná a pártot. Az elemző arra számít, hogy Gyurcsány Ferenc a régi baloldali blokkból majd kiemeli azokat a politikusokat, akikre szüksége van, illetve friss arcokat fog hozni a politikába. Hozzáfűzte, nem szabad elfelejteni, hogy az Apró-Dobrev család régóta részt vesz nemcsak a magyar, hanem a térség politikájának alakításában is és a Magyarországon nyíló újabb lehetőségeket igyekeznek majd kihasználni.

A teljes adást IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

HírTV
Címkék:
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
  Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.
 • Donáth Anna az EP-ben: Ennél már nincs lejjebb
  Donáth megfontolás nélkül elhiszi azt, hogy egész Európa szerint a Fidesz patás ördög, ezért csak ki kell mondani a bűvös szót, hogy ez a képviselő „fideszes”, és máris mindenki szörnyülködve nyomja meg a NEM gombot.
 • A zöldek eltitkolnak valamit
  Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.
MTI Hírfelhasználó