Megépült az első hivatalos mecset Görögországban
2019. június 8. 08:19

Befejeződtek pénteken Görögországban az első hivatalos mecset építési munkálatai, a templom várhatóan szeptemberben nyithatja meg kapuit – közölték helyi hatóságok.

„Athénnak végre van muszlim imaháza” – mondta Kósztasz Gavróglu oktatási és vallásügyi miniszter a mecset megtekintése után az Athén 984 nevű görög rádióadó szerint.

A mecsetnek már van a kormány által kijelölendő irányítótestülete, de imámját még nem választották meg.

Az első istentiszteletet várhatóan szeptemberben tarthatják a mecsetben.

A mecset szabályai szerint az imádságoknak arabul kell elhangzaniuk. Az oktatási, kutatási és vallásügyi tárca szerint azonban a prédikáció csakis görög nyelven folyhat.

E projekt része a kormány azon intézkedéseinek, amelyekkel elejét akarja venni az illegális mecsetek terjedésének. A becslések szerint ilyenekből körülbelül 50 van a görög fővárosban és környékén.

Az adófizetők pénzéből finanszírozott projektet évtizedek óta ellenezte az ortodox egyház, továbbá jobboldali szervezetek is.

A görögök csaknem 97 százaléka ortodox kereszténynek tartja magát, de van néhány tízezer munkás és migráns Görögországban, aki az iszlám vallást gyakorolja.

MTI
Címkék:
  • A 75 éves Kereszténydemokrata Néppárt szellemi öröksége
    Az idén alapítása 75. évfordulóját ünneplő Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szellemi öröksége, az értékrend, amit alapítói létrehoztak, ma is iránymutató - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke kedden Budapesten.
  • Benkő Tibor honvédelmi miniszter: "Ébernek kell lenni"
    Benkő Tibor szerint az elmúlt időszakban globális és regionális szinten is negatív hatások mentek végbe, a biztonsági környezet jelentős mértékben romlott, a fenyegetettség mértéke nőtt. "Ezért ébernek kell lenni" - fogalmazott.
  • Dugába dőlhet Merkel nagy terve
    Angela Merkel német kancellárnak át kell értékelnie taktikáját az uniós csúcsértekezlet előtt, mert gyengülnek jelöltje, Manfred Weber esélyei az Európai Bizottság elnöki posztjának megszerzésére. Egyelőre lefagyott az alkudozás az EU-s vezetői posztok elosztásának ügyében.
MTI Hírfelhasználó