A boszniai hatóságok korlátoznák a migránsok mozgását
2019. június 10. 21:26

A migránsok mozgásának korlátozásáról döntött hétfőn Bosznia-Hercegovina Horvátországgal határos észak-nyugati Una-Szana kantonjának vezetése, miután az elmúlt napokban megnőtt az illegálisan érkező bevándorlók száma.

A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint idén több mint kilencezer migráns érkezett az országba, az elmúlt napokban pedig tovább nőtt a számuk. A legtöbben Pakisztánból érkeztek, őket követik a bangladesiek, irakiak, szíriaiak és az afgánok.

Az Una-Szanai kanton vezetése ezért úgy döntött, rendkívüli intézkedéseket vezet be a biztonsági helyzet romlása miatt és korlátozza a migránsok mozgását a befogadóközpontokon kívül. Azokat pedig, akiknek nem jut szállás, új helyre, a horvát határhoz közeli Vucjak településre költöztetik. A helyiek többször is tiltakoztak az új befogadóközpont kialakítása ellen.

Mustafa Ruznic, a kanton kormányzója a rendkívüli intézkedést azzal magyarázta, hogy az elmúlt héten többször is összetűzésre került sor a migránsok között, akik mindenáron Horvátországba akarnak jutni, hogy onnét folytathassák útjukat Nyugat-Európába. A múlt hét közepén tömegverekedés tört ki a velika kladusai befogadóközpontban, amelyben legalább száz migráns vett részt. A központ dolgozói értesítették a rendőrséget, ám az illegális bevándorlók a hatósági személyekre is rátámadtak.

A legtöbb illegális bevándorló és menekült Bihacban és Velika Kadusában van, de a hatóságok szerint a menekültek száma már túllépte a két város befogadóképességének határát.

MTI
Címkék:
  • A 75 éves Kereszténydemokrata Néppárt szellemi öröksége
    Az idén alapítása 75. évfordulóját ünneplő Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szellemi öröksége, az értékrend, amit alapítói létrehoztak, ma is iránymutató - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke kedden Budapesten.
  • Dugába dőlhet Merkel nagy terve
    Angela Merkel német kancellárnak át kell értékelnie taktikáját az uniós csúcsértekezlet előtt, mert gyengülnek jelöltje, Manfred Weber esélyei az Európai Bizottság elnöki posztjának megszerzésére. Egyelőre lefagyott az alkudozás az EU-s vezetői posztok elosztásának ügyében.
  • Riadalom az USA-határnál: jönnek afrikai migránsok is
    Egyre nagyobb a probléma Mexikóban, ahol a közép-amerikai migránsok mellett megjelentek az afrikaiak is, akik így próbálnak meg bejutni az Egyesült Államokba.
MTI Hírfelhasználó