Sepsiszentgyörgyre csalogatnák a kolozsvári fiatalokat
2019. június 11. 09:51

A kolozsvári BT Arénába hívja a kincses városban tanuló egyetemistákat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A találkozóra június 20-án kerül sor, és nemcsak a végzősöket, hanem minden Kolozsváron tanuló egyetemistát várnak. Sepsiszentgyörgy ideális hely azoknak, akik családalapításon gondolkodnak.

Mint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, több standon mutatják majd be a városban kínált álláslehetőségeket, a közszférában és a magánszférában elfoglalható munkahelyeket. A kezdeményezés célja, hogy minél több fiatalt vonzzanak Sepsiszentgyörgyre.

Azzal érvelnek, hogy a városban rengeteg lehetőség rejlik. „Most már a közintézményeknél, a helyi önkormányzatoknál, de több helyi vállalkozásnál is versenyképes béreket ajánlanak. Ugyanakkor Sepsiszentgyörgy ideális hely azoknak, akik családalapításon gondolkodnak. Vannak korszerűbb, szebb városok, ahol pezsgőbb az éjszakai élet, ám a kisgyermekes családoknak Sepsiszentgyörgy ideális helyszín lehet” – hangsúlyozta a székelyföldi elöljáró.

Emlékeztetett egyúttal: már tíz évvel ezelőtt ez volt a koncepció, hogy olyan várost építsenek, ahol egy fiatal család megfelelő körülmények között nevelhet két-három gyermeket. Ezzel a céllal bővítették a kulturális és szabadidős kínálatot, javították a tanintézetek minőségét, gondot fektettek a tisztaságra, az élhető környezetre.

Ezzel párhuzamosan több területen is próbálkoznak azzal, hogy hazacsalogassák a máshol tanuló sepsiszentgyörgyi fiatalokat, lehetőséget biztosítva, hogy hozzáférhessenek az információkhoz, szolgáltatásokhoz.

A sepsinet.ro honlapon a hazatelepedett fiatalok sikertörténeteit ismertetik, a „Gyere haza!” program keretében ingyen házhelyet biztosítanak a fiataloknak. Idén tavasszal a migrációról készített a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megrendelésére felmérést a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet.

Kiderült, hogy a kivándorlás szándéka tekintetében nagy az eltérés a városban élő magyarok és románok között, míg a románok 32,6 százalékát foglalkoztatja ez a kérdés, a magyarok mindössze 5,1 százaléka gondolkodik azon, hogy külföldre távozik.

Konkrét lépéseket ez irányba viszont kevesen tettek.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/sepsiszentgyorgyre-csalogatnak-a-kolozsvari-fiatalokat)

Bíró Blanka

szekelyhon.rom
Címkék:
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
 • Külföldiek voksai dönthettek vasárnap több kerületben
  Az „autoriter, Európai Unió-ellenes, szélsőjobboldali” Fidesz elleni szavazásra hívott fel az az angol nyelvű szórólap, amely a Magyar Nemzet birtokába került.
 • Összetapasztották a nácit a komcsival
  Tisztességes, becsületes, szorgalmasan dolgozó polgármesterek, rendes magyar emberek vesztették el polgármesteri széküket. A munkájukat. A kerületeiket.
MTI Hírfelhasználó