Sepsiszentgyörgyre csalogatnák a kolozsvári fiatalokat
2019. június 11. 09:51

A kolozsvári BT Arénába hívja a kincses városban tanuló egyetemistákat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A találkozóra június 20-án kerül sor, és nemcsak a végzősöket, hanem minden Kolozsváron tanuló egyetemistát várnak. Sepsiszentgyörgy ideális hely azoknak, akik családalapításon gondolkodnak.

Mint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, több standon mutatják majd be a városban kínált álláslehetőségeket, a közszférában és a magánszférában elfoglalható munkahelyeket. A kezdeményezés célja, hogy minél több fiatalt vonzzanak Sepsiszentgyörgyre.

Azzal érvelnek, hogy a városban rengeteg lehetőség rejlik. „Most már a közintézményeknél, a helyi önkormányzatoknál, de több helyi vállalkozásnál is versenyképes béreket ajánlanak. Ugyanakkor Sepsiszentgyörgy ideális hely azoknak, akik családalapításon gondolkodnak. Vannak korszerűbb, szebb városok, ahol pezsgőbb az éjszakai élet, ám a kisgyermekes családoknak Sepsiszentgyörgy ideális helyszín lehet” – hangsúlyozta a székelyföldi elöljáró.

Emlékeztetett egyúttal: már tíz évvel ezelőtt ez volt a koncepció, hogy olyan várost építsenek, ahol egy fiatal család megfelelő körülmények között nevelhet két-három gyermeket. Ezzel a céllal bővítették a kulturális és szabadidős kínálatot, javították a tanintézetek minőségét, gondot fektettek a tisztaságra, az élhető környezetre.

Ezzel párhuzamosan több területen is próbálkoznak azzal, hogy hazacsalogassák a máshol tanuló sepsiszentgyörgyi fiatalokat, lehetőséget biztosítva, hogy hozzáférhessenek az információkhoz, szolgáltatásokhoz.

A sepsinet.ro honlapon a hazatelepedett fiatalok sikertörténeteit ismertetik, a „Gyere haza!” program keretében ingyen házhelyet biztosítanak a fiataloknak. Idén tavasszal a migrációról készített a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megrendelésére felmérést a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet.

Kiderült, hogy a kivándorlás szándéka tekintetében nagy az eltérés a városban élő magyarok és románok között, míg a románok 32,6 százalékát foglalkoztatja ez a kérdés, a magyarok mindössze 5,1 százaléka gondolkodik azon, hogy külföldre távozik.

Konkrét lépéseket ez irányba viszont kevesen tettek.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/sepsiszentgyorgyre-csalogatnak-a-kolozsvari-fiatalokat)

Bíró Blanka

szekelyhon.rom
Címkék:
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó