Mélyül Chisinauban az alkotmányos válság
2019. június 12. 08:34

Rendelettel visszavonta tegnap a hivatalából alkotmánybírósági határozattal felmentett moldovai elnök a helyére kinevezett Pavel Filip eddigi miniszterelnök rendelkezését a parlament feloszlatásáról és a szeptemberi előrehozott választásokról – ezt Igor Dodon maga közölte.

Ion Ceban parlamenti alelnök eközben ismét felszólította a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Pártot, oldja fel a kormányhivatalok blokádját, és ellenzéki pártként folytassa munkáját a törvényhozásban, jelentették hírügynökségek. A feloszlatás ellenére továbbra is ülésező parlament októberre tűzött ki helyhatósági választásokat. Az APA hírügynökség szerint a leváltott kormány tagjai hivatalaikban sáncolták el magukat, az épületeket különleges alakulatokkal őriztetik.

Moldova – Európa egyik legszegényebb országa – az elmúlt napokban azt követően sodródott mély politikai és alkotmányos válságba, hogy ­február óta nem sikerült kormányt alakítani. Az alkotmánybíróság azután függesztette fel tisztségéből Dodont, hogy nem oszlatta fel a parlamentet.

Magyar Nemzet
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Varga Judit lesz az igazságügyi miniszter
  Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, miután a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben – derült ki szerda délután.
 • Kocsis: a legalkalmatlanabb lett az ellenzék főpolgármester-jelöltje
  A legalkalmatlanabb fővárosi polgármester lett az ellenzék jelöltje - reagált a Fidesz budapesti elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerda este az előválasztásra. Kocsis Máté hozzátette: Gyurcsány Ferencnek mindegy volt ki nyer, mert "Karácsony Gergely pórázának a végén is Gyurcsány Ferenc áll".
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
MTI Hírfelhasználó