A mérsékelt muszlimokkal működik a párbeszéd
2019. június 12. 16:45

Hazánk nyolcmilliárd forinttal támogatja az üldözött keresztényeket. Iskolák, kórházak felépítésétől egészen egyetemi ösztöndíjak odaítéléséig terjed a kormány programja. Hogyan jut el a segítség oda, ahová kell, és pont oda jut-e? Van-e fogadókészség a világban arra, hogy csatlakozzanak ehhez a különleges modellhez? Ezekről a témákról beszélgetett a Hír TV Globál című műsorában Gantner Barnabás Juhász Hajnalka miniszteri biztossal és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel.

Hungary Helps, vagyis Magyarország segíti a keresztényeket – de mennyit ér egy kis ország segítsége a nagyvilágnak? Egy másik kérdés is adódik: miért is van szükség a keresztény hívők megsegítésére? A vallásszabadság intézményesült a II. világháború után Európában, azonban a muszlim világban ez nem működik. A terrorszervezetek átpolitizált vallásként befolyásolja a Közel-Keletet. A párbeszéd csak a mérsékelt muszlimokkal működik. Az iszlamista államokban a gazdasági-társadalmi és emberi jogok csak addig működnek, amíg az iszlámmal, mint államvallással nem konfrontálódnak.

Magyarország helyben segít – ez a mottója a Hungary Helps elnevezésű programnak, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy segítsen lakóhelyükön tartani, illetve oda visszatérni az elmúlt években elűzött keresztény közösségeket.

Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő (KDNP), az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke az adásban elmondta, hogy Szíria és Irak a két kiemelt ország a magyar támogatás szempontjából. „A második világháborúban Európában a lelkiismereti és vallásszabadság a nemzetközi szervezeteken keresztül intézményesült. De a Közel-Keleten a különböző vallási közösségeknek a szekularizációja egy nagyon-nagyon bonyolult és nem megvalósult folyamat. Megjelentek azok a terrorszervezetek mint az Iszlám Állam – ami az al-Kaidából vált ki – és gyakorlatilag intézményrendszer nélkül gondolkodik abban, egy átpolitizált vallásként, hogy hogyan befolyásolja a Közel-Keletet” – nyilatkozta a KDNP-s politikus.

Nógrádi György hozzátette: „Ha csak az elmúlt órák híreit nézem, akkor Irak hivatalosan értesítette Franciaországot. Mit kérnek a franciák? Hogy ne végezzék ki a francia terroristákat, de ne küldjék vissza. Az iraki válasz az volt: oké, fejenként egymillió dollárért” – mondta a biztonságpolitikai szakember.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

HírTV
Címkék:
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • A főváros új vezetése partneri viszonyra törekszik a kormánnyal
  Budapest új vezetése készen áll partneri viszony kialakítására a kormánnyal - hangsúlyozta első nemzetközi sajtótájékoztatóján szerdán Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester. Ezt pénteki hivatalba lépése után levélben jelzi Orbán Viktor miniszterelnöknek, akitől személyes találkozót kér - fűzte hozzá az ellenzéki politikus a Patyolat próbaüzem nevű kulturális befogadó térben tartott eseményen.
 • Amikor Magyarországra migrált nyugati liberálisok döntik el, hogy ki legyen Budapesten a főpolgármester
  Budapesten szavazati joggal rendelkezik 90 ezer olyan európai állampolgár, akik nem beszélnek magyarul, nem rendelkeznek magyar felmenőkkel és egyáltalán nem tetszik nekik a nemzeti érdeket szem előtt tartó politizálás. Ezek a liberális külföldiek viszont meghatározták a főpolgármester-választás kimenetelét. Sőt egyes vélemények szerint el is döntötték azt – írja a Tűzfalcsoport.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
MTI Hírfelhasználó