A mérsékelt muszlimokkal működik a párbeszéd
2019. június 12. 16:45

Hazánk nyolcmilliárd forinttal támogatja az üldözött keresztényeket. Iskolák, kórházak felépítésétől egészen egyetemi ösztöndíjak odaítéléséig terjed a kormány programja. Hogyan jut el a segítség oda, ahová kell, és pont oda jut-e? Van-e fogadókészség a világban arra, hogy csatlakozzanak ehhez a különleges modellhez? Ezekről a témákról beszélgetett a Hír TV Globál című műsorában Gantner Barnabás Juhász Hajnalka miniszteri biztossal és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel.

Hungary Helps, vagyis Magyarország segíti a keresztényeket – de mennyit ér egy kis ország segítsége a nagyvilágnak? Egy másik kérdés is adódik: miért is van szükség a keresztény hívők megsegítésére? A vallásszabadság intézményesült a II. világháború után Európában, azonban a muszlim világban ez nem működik. A terrorszervezetek átpolitizált vallásként befolyásolja a Közel-Keletet. A párbeszéd csak a mérsékelt muszlimokkal működik. Az iszlamista államokban a gazdasági-társadalmi és emberi jogok csak addig működnek, amíg az iszlámmal, mint államvallással nem konfrontálódnak.

Magyarország helyben segít – ez a mottója a Hungary Helps elnevezésű programnak, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy segítsen lakóhelyükön tartani, illetve oda visszatérni az elmúlt években elűzött keresztény közösségeket.

Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő (KDNP), az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke az adásban elmondta, hogy Szíria és Irak a két kiemelt ország a magyar támogatás szempontjából. „A második világháborúban Európában a lelkiismereti és vallásszabadság a nemzetközi szervezeteken keresztül intézményesült. De a Közel-Keleten a különböző vallási közösségeknek a szekularizációja egy nagyon-nagyon bonyolult és nem megvalósult folyamat. Megjelentek azok a terrorszervezetek mint az Iszlám Állam – ami az al-Kaidából vált ki – és gyakorlatilag intézményrendszer nélkül gondolkodik abban, egy átpolitizált vallásként, hogy hogyan befolyásolja a Közel-Keletet” – nyilatkozta a KDNP-s politikus.

Nógrádi György hozzátette: „Ha csak az elmúlt órák híreit nézem, akkor Irak hivatalosan értesítette Franciaországot. Mit kérnek a franciák? Hogy ne végezzék ki a francia terroristákat, de ne küldjék vissza. Az iraki válasz az volt: oké, fejenként egymillió dollárért” – mondta a biztonságpolitikai szakember.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

HírTV
Címkék:
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
  Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
 • Varga Judit lesz az igazságügyi miniszter
  Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, miután a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben – derült ki szerda délután.
 • Kocsis: a legalkalmatlanabb lett az ellenzék főpolgármester-jelöltje
  A legalkalmatlanabb fővárosi polgármester lett az ellenzék jelöltje - reagált a Fidesz budapesti elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szerda este az előválasztásra. Kocsis Máté hozzátette: Gyurcsány Ferencnek mindegy volt ki nyer, mert "Karácsony Gergely pórázának a végén is Gyurcsány Ferenc áll".
 • Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
  Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható – írja legfrissebb közleményében a Századvég.
MTI Hírfelhasználó