Hangsúlyos lesz a civil nézőpont a június 16-i ünnepi műsorban
2019. június 15. 10:53

A rendszerváltozás kezdetéről Nagy Imre 1989. június 16-i újratemetésének 30. évfordulója alkalmából készített ünnepi műsorban nagy hangsúlyt kap a civil nézőpont – mondta Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója az MTI érdeklődésére pénteken.

A 30 éve szabadon című, június 16-án kora este az M5 műsorában látható élő stúdióbeszélgetés vendége lesz Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az MDF egyik alapítója, Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója, az MDF egyik alapítója, továbbá Riba András és Szekér Nóra történészek.

A beszélgetés közben kapcsolják a Terror Háza Múzeum aznap megnyíló kiállítását, amelyet a műsor nézői az elsők között tekinthetnek meg egy élő tárlatvezetés keretében. Továbbá kapcsolják a Szabadságkoncert helyszínét, a Hősök terét is, ahol megszólal Nagy Feró és csapata – tette hozzá a csatornaigazgató.

Siklósi Beatrix elmondta azt is, hogy meghirdették és várják a nézőktől 1989. június 16-ához kapcsolódó személyes tárgyakat, relikviákat vagy azok fotóit. Ezeknek a feldolgozásában a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai már eddig is komoly kutatómunkát végeztek.

Ezúttal azokra fordítunk nagyobb figyelmet, akik a kommunista diktatúra civil áldozatai voltak, kivégezték vagy meghurcolták őket, családjukat – mondta Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója.

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az M5 csatorna mellett, a közmédia több csatornája is a rendszerváltoztatásra emlékezik. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Szigethy Gábor irodalomtörténész elemzi a 1989-es nyár eseményeit.

Vasárnap délután fél négytől pedig tematikus műsorral jelentkeznek, a „30 éve szabadon – 1989. június 16.” című produkcióban az egykori események résztvevői beszélnek arról, hogy miként élték meg a pártállam összeomlását, és mit jelent nekik a demokratikus Magyarország.

A Petőfi Rádióban Péczeli Dóra vendége lesz vasárnap délelőtt a legendás Beatrice zenekar frontembere, Nagy Feró, aki a műsorvezetővel a rendszerváltoztatás időszakából elevenít fel történeteket a Szabadságkoncert előtt.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó