Még egy szlovén bankot vásárolna fel az OTP
2019. június 16. 10:03

Újabb bankot venne Szlovéniában az OTP, ezúttal az ország harmadik legnagyobb piaci szereplőjére, az Abanka megvásárlására jelentkezett be. A távirati iroda helyi forrásokra hivatkozó tudósítása szerint az OTP mellett az Apollo amerikai befektetési alap is tett ajánlatot. Az információk alapján mindkét pályázó nagyjából 400 millió eurót (mintegy 130 milliárd forintot) ajánl az Abankáért, de az Apollo ajánlata a magasabb. Mindkét ajánlattevőnek van már bankja Szlovéniában, az OTP épp májusban lépett be az ország piacára, miután megvette a negyedik legnagyobb bankot, az SKB-t.

A rossz hitelállománya alatt roskadozó Abanka százszázalékos állami tulajdonban áll azóta, hogy 2014-ben állami tőkeinjekciót kapott az összeomlás elkerülésére. Az állami segítségnyújtáshoz szükség volt az ­Európai Bizottság engedélyére. A tőkeinjekció jóváhagyásának az volt a feltétele, hogy a bankot 2019 közepéig el kell adni.

A privatizációért felelős állami vagyont kezelő szlovén állami holding várhatóan hétfőn hoz döntést arról, hogy kinek adja el az Abankát, ezt követően kérheti a kormánytól a megerősítést a tranzakció végrehajtására. Az utóbbi hetekben azonban egyes kormánykoalíciós pártok kétségüknek adtak hangot az Abanka eladásáról, és még mindig nem világos, hogy értékesítik-e a pénzintézetet. A szlovén köztelevízió arról számolt be, hogy szabálytalanságok történhettek a szlovéniai bankok átalakításakor 2013-ban és 2014-ben.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 6. rész
  Ezúttal a művészet felé fordulunk. A kiváló művészettörténész, festő és kritikus Lyka Károly Magyar művészet – magyar határok című tanulmányát idézzük, melyben a tudós pontosságával elemzi a magyar és az európai kultúra összetartozását: „Hogy e kétféle művészet határa egyúttal Magyarországnak is természet építette keleti és déli határa, azt helyes lesz a művészettörténeti földrajz beszédes tényeként leszögezni. Aki e határokat rideg kézzel el akarná mozdítani, aligha lehet tisztában azzal, mit jelent egy ezer éven át fejlődött kultúra.”
 • Újrafoglalás
  Az új magyar nemzetpolitika megalkotóinak és megvalósítóinak van mire büszkének lenniük.
 • Bővül a gyermekfelügyeletet ellátó intézmények köre
  Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó