Történelmi győzelemre készül Görlitzben az AfD
2019. június 16. 13:51

Polgármester-választást tartanak vasárnap a keletnémet Görlitz városában, amelynek a bevándorlásellenes AfD jelöltje az egyik fő esélyese. A szászországi város lehet az első német település, amelynek irányítását az AfD átveheti.

Az önkormányzati választások első fordulóját május 26-án, az EP-választások napján tartották Görlitzben. Ezt Sebastian Wippel egykori rendőr nyerte 36 százalékkal, míg ellenfele, a kereszténydemokrata (CDU) Octavian Ursu végzett 30 százalékkal. A politikus  1990-ben vándorolt ki Romániából Németországba, ahol a helyi színház trombitása lett – írta a Politico.

A lengyel határnál fekvő 57 ezres szászországi település Németország legkeletibb, és sokak szerint az ország egyik legszebb városa, rengeteg látnivalóval, amelyet az évek során szépen restaurálták.

Lengyelország közelsége a helyiek számára is számos előnnyel jár. Sokan a kedvezőbb árak miatt ruccannak át vásárolni, és fordítva, sok lengyel talált munkát a környéken. A külső szemlélő számára a település egy modellértékű európai városnak tűnik, de a felszín alatt mély strukturális problémák húzódnak meg.

Görlitzben az állástalanok aránya 7,6 százalék, ami az országos átlag felett, de jóval alacsonyabb a válság idején mért adatoknál. A Bombardier és a Siemens cégeknek is vannak érdekeltségei a városban, de az elmúlt években is voltak leépítések. A korábbi bányák pedig bezárták.

A CDU jelöltje a Politicónak nyilatkozva elmondta, hogy a helyiek közül sokan érzéketlenek és közömbösek lettek, elveszettnek érzik magukat és aggódnak a munkahelyeik miatt. A lakosságszám 30 év alatt közel 30 százalékkal esett.

Sebastian Wippel (37, AfD) will Oberbürgermeister in Görlitz werden

Sebastian Wippel (37, AfD) Foto: STRINGER / Reuters

Hollywoodi filmesek nyílt levele

A város középkori hangulata a filmipart is megihlette. Számos nemzetközi produkciónak adott otthont a város.

A kockaköves, középkori hangulatú, a lengyel-német határon fekvő város a filmipart is megihlette. Több mint 100 filmet forgattak, számos hollywoodi produkció is itt forgott, egyebek mellett a Becstelen brigantykat vagy a Grand Budapest Hotelt.

A napokban megjelent hír szerint ismert művészek, filmrendezők és írók nyílt levélben hívták fel a szász város lakosságát arra, hogy szavazzanak az AfD-s jelölt ellen annak érdekében, hogy Görlitz nyitott, toleráns és befogadó hely maradhasson.

Bár az EP-választáson az AfD csak a negyedik helyen végzett,Szászországban 25 százalékával a legerősebb párt lett. Görlitzben pedig minden harmadik választó bizalmát szerezték meg.

Az őszi tartományi választások szempontjából sem mindegy a vasárnapi voksolás kimenetele. Szászország mellett Türingiában és Brandenburgban is az urnákhoz várják a választókat. Az AfD az egykori NDK területén mindenütt hasonlóan népszerű, részben azért, mert a befektetett eurómilliárdok ellenére a térségben nem sikerült kezelni a tartósan magas munkanélküliséget.

Octavian Ursu (51, CDU) tritt in der Stichwahl um das Oberbürgermeisteramt in Görlitz gegen den AfD-Kandidaten an

Octavian Ursu (51, CDU) Foto: Dirk Sukow

hirado.hu - politico
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Az Antifa bolsevik szervezet, fasiszta taktikával
  William Barr amerikai igazságügyi miniszter vasárnapi Fox News-interjújában kelt kit az Antifa ellen, kijelentve, hogy a mainstream - fősodor - média által támogatott mozgalom lényegében a bolsevizmussal azonosítható, munkamódszerük pedig fasiszta.
 • Gyurcsányi furfang, Fekete-Győr vergődés
  Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
MTI Hírfelhasználó