Történelmi győzelemre készül Görlitzben az AfD
2019. június 16. 13:51

Polgármester-választást tartanak vasárnap a keletnémet Görlitz városában, amelynek a bevándorlásellenes AfD jelöltje az egyik fő esélyese. A szászországi város lehet az első német település, amelynek irányítását az AfD átveheti.

Az önkormányzati választások első fordulóját május 26-án, az EP-választások napján tartották Görlitzben. Ezt Sebastian Wippel egykori rendőr nyerte 36 százalékkal, míg ellenfele, a kereszténydemokrata (CDU) Octavian Ursu végzett 30 százalékkal. A politikus  1990-ben vándorolt ki Romániából Németországba, ahol a helyi színház trombitása lett – írta a Politico.

A lengyel határnál fekvő 57 ezres szászországi település Németország legkeletibb, és sokak szerint az ország egyik legszebb városa, rengeteg látnivalóval, amelyet az évek során szépen restaurálták.

Lengyelország közelsége a helyiek számára is számos előnnyel jár. Sokan a kedvezőbb árak miatt ruccannak át vásárolni, és fordítva, sok lengyel talált munkát a környéken. A külső szemlélő számára a település egy modellértékű európai városnak tűnik, de a felszín alatt mély strukturális problémák húzódnak meg.

Görlitzben az állástalanok aránya 7,6 százalék, ami az országos átlag felett, de jóval alacsonyabb a válság idején mért adatoknál. A Bombardier és a Siemens cégeknek is vannak érdekeltségei a városban, de az elmúlt években is voltak leépítések. A korábbi bányák pedig bezárták.

A CDU jelöltje a Politicónak nyilatkozva elmondta, hogy a helyiek közül sokan érzéketlenek és közömbösek lettek, elveszettnek érzik magukat és aggódnak a munkahelyeik miatt. A lakosságszám 30 év alatt közel 30 százalékkal esett.

Sebastian Wippel (37, AfD) will Oberbürgermeister in Görlitz werden

Sebastian Wippel (37, AfD) Foto: STRINGER / Reuters

Hollywoodi filmesek nyílt levele

A város középkori hangulata a filmipart is megihlette. Számos nemzetközi produkciónak adott otthont a város.

A kockaköves, középkori hangulatú, a lengyel-német határon fekvő város a filmipart is megihlette. Több mint 100 filmet forgattak, számos hollywoodi produkció is itt forgott, egyebek mellett a Becstelen brigantykat vagy a Grand Budapest Hotelt.

A napokban megjelent hír szerint ismert művészek, filmrendezők és írók nyílt levélben hívták fel a szász város lakosságát arra, hogy szavazzanak az AfD-s jelölt ellen annak érdekében, hogy Görlitz nyitott, toleráns és befogadó hely maradhasson.

Bár az EP-választáson az AfD csak a negyedik helyen végzett,Szászországban 25 százalékával a legerősebb párt lett. Görlitzben pedig minden harmadik választó bizalmát szerezték meg.

Az őszi tartományi választások szempontjából sem mindegy a vasárnapi voksolás kimenetele. Szászország mellett Türingiában és Brandenburgban is az urnákhoz várják a választókat. Az AfD az egykori NDK területén mindenütt hasonlóan népszerű, részben azért, mert a befektetett eurómilliárdok ellenére a térségben nem sikerült kezelni a tartósan magas munkanélküliséget.

Octavian Ursu (51, CDU) tritt in der Stichwahl um das Oberbürgermeisteramt in Görlitz gegen den AfD-Kandidaten an

Octavian Ursu (51, CDU) Foto: Dirk Sukow

hirado.hu - politico
Címkék:
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
 • Külföldiek voksai dönthettek vasárnap több kerületben
  Az „autoriter, Európai Unió-ellenes, szélsőjobboldali” Fidesz elleni szavazásra hívott fel az az angol nyelvű szórólap, amely a Magyar Nemzet birtokába került.
 • Összetapasztották a nácit a komcsival
  Tisztességes, becsületes, szorgalmasan dolgozó polgármesterek, rendes magyar emberek vesztették el polgármesteri széküket. A munkájukat. A kerületeiket.
MTI Hírfelhasználó