Történelmi győzelemre készül Görlitzben az AfD
2019. június 16. 13:51

Polgármester-választást tartanak vasárnap a keletnémet Görlitz városában, amelynek a bevándorlásellenes AfD jelöltje az egyik fő esélyese. A szászországi város lehet az első német település, amelynek irányítását az AfD átveheti.

Az önkormányzati választások első fordulóját május 26-án, az EP-választások napján tartották Görlitzben. Ezt Sebastian Wippel egykori rendőr nyerte 36 százalékkal, míg ellenfele, a kereszténydemokrata (CDU) Octavian Ursu végzett 30 százalékkal. A politikus  1990-ben vándorolt ki Romániából Németországba, ahol a helyi színház trombitása lett – írta a Politico.

A lengyel határnál fekvő 57 ezres szászországi település Németország legkeletibb, és sokak szerint az ország egyik legszebb városa, rengeteg látnivalóval, amelyet az évek során szépen restaurálták.

Lengyelország közelsége a helyiek számára is számos előnnyel jár. Sokan a kedvezőbb árak miatt ruccannak át vásárolni, és fordítva, sok lengyel talált munkát a környéken. A külső szemlélő számára a település egy modellértékű európai városnak tűnik, de a felszín alatt mély strukturális problémák húzódnak meg.

Görlitzben az állástalanok aránya 7,6 százalék, ami az országos átlag felett, de jóval alacsonyabb a válság idején mért adatoknál. A Bombardier és a Siemens cégeknek is vannak érdekeltségei a városban, de az elmúlt években is voltak leépítések. A korábbi bányák pedig bezárták.

A CDU jelöltje a Politicónak nyilatkozva elmondta, hogy a helyiek közül sokan érzéketlenek és közömbösek lettek, elveszettnek érzik magukat és aggódnak a munkahelyeik miatt. A lakosságszám 30 év alatt közel 30 százalékkal esett.

Sebastian Wippel (37, AfD) will Oberbürgermeister in Görlitz werden

Sebastian Wippel (37, AfD) Foto: STRINGER / Reuters

Hollywoodi filmesek nyílt levele

A város középkori hangulata a filmipart is megihlette. Számos nemzetközi produkciónak adott otthont a város.

A kockaköves, középkori hangulatú, a lengyel-német határon fekvő város a filmipart is megihlette. Több mint 100 filmet forgattak, számos hollywoodi produkció is itt forgott, egyebek mellett a Becstelen brigantykat vagy a Grand Budapest Hotelt.

A napokban megjelent hír szerint ismert művészek, filmrendezők és írók nyílt levélben hívták fel a szász város lakosságát arra, hogy szavazzanak az AfD-s jelölt ellen annak érdekében, hogy Görlitz nyitott, toleráns és befogadó hely maradhasson.

Bár az EP-választáson az AfD csak a negyedik helyen végzett,Szászországban 25 százalékával a legerősebb párt lett. Görlitzben pedig minden harmadik választó bizalmát szerezték meg.

Az őszi tartományi választások szempontjából sem mindegy a vasárnapi voksolás kimenetele. Szászország mellett Türingiában és Brandenburgban is az urnákhoz várják a választókat. Az AfD az egykori NDK területén mindenütt hasonlóan népszerű, részben azért, mert a befektetett eurómilliárdok ellenére a térségben nem sikerült kezelni a tartósan magas munkanélküliséget.

Octavian Ursu (51, CDU) tritt in der Stichwahl um das Oberbürgermeisteramt in Görlitz gegen den AfD-Kandidaten an

Octavian Ursu (51, CDU) Foto: Dirk Sukow

hirado.hu - politico
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Áder: a küldetés méltóságot ad a magyar katonai jelenlétnek
  A küldetés méltóságot ad a koszovói magyar katonai jelenlétnek - hangsúlyozta az egységnél tett keddi látogatása során mondott beszédében Áder János köztársasági elnök.
 • A magyar családok védelmét erősítette meg a parlament
  A kormány javaslatára a magyar gazdaság és a magyar családok védelmét, illetve Magyarország biztonságát szolgáló törvényjavaslatokat fogadott el a parlament - mondta Hollik István kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.
 • Brüsszeli meghallgatás - irányított kérdésekből álló eljárás
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
MTI Hírfelhasználó