Migránsok között razziáztak a bosnyák rendőrök
2019. június 16. 22:39

Razziát tartottak a bosnyák rendőrök Bihácson. Több száz migránst fogtak el, akiket zömével helyiek bújtattak a saját házaikban. Éjszakánként akár háromezet forintot is elkértek tőlük. A hatóságok időnként újra és újra igyekeznek felszabadítani a várost a migrációs nyomás alól, de a bevándorlók vagy visszaszivárognak, vagy mindig újak jönnek helyettük – közölte az M1 Híradója.

Razziába kezdtek a hatóságok a hétvégén a boszniai Bihácsban. A rendőrök egymás után több épületet is bejártak illegálisan elszállásolt migránsok után kutatva. Sokszor nyerészkedő helyiek bújtatták a bevándorlókat. Fejenként 3000 forintnak megfelelő összeget is elkértek éjszakánként. Volt, ahol 3 migránsra jutott egy matrac.

A rendőrség támogatásával több családi házat kutattak át. Volt olyan, ahol 130 dokumentumok nélküli migránst találtak.

Több helyszíni bírságot is kiszabtak, főként külföldi személyek illegális elszállásolásáért. Ezeket az épületeket bezárták és lepecsételték. Ellenőrözni fogják: ha megbontják a pecsétet, akár hat hónapos börtönbüntetésre is számíthatnak a tulajdonosok – mondta a kereskedelmi főfelügyelő.

A migránsokat rendőrségi buszokkal szállították el Bihácsból. Volt, ahol ellenálást tanúsítottak a kilakoltatott illegális bevándorlók. A razziában a rendőrség különleges egységének több tagja is megsérült, volt akit egy migráns megharapott.

Reggel fél tízkor érkezett három rendőrségi alkalmazott a sebészeti osztályra. Könnyebb testi sérüléseket szenvedtek a migránsokkal való összetűzésben, miután ellátuk őket, otthoni betegápolás mellett elhagyhatták a kórházat – mondta az ügyeletes orvos.

A Bihácsból elszállított migránsokat a 10 kilométerre lévő Vucsjak településre vitték. A tervezett új befogadóhelyen egyelőre rendkívül szerények a körülmények: 7 közepes méretű és további két 105 négyzetméteres sátor áll. Tisztálkodási lehetőségek nincsenek, az ivóvizet lajtocskoikból biztosítják. Eddig mintegy 500 migránst szállítottak ide Bihácsból, többen folyamatosan megpróbálnak visszajutni a városba, de a rendőrök visszafordítják őket.

A humanitárius szervezetek alkalmatlannak tartják az új helyszínt a migránsok elszállásolására. A Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint például az új tábor közelében aknamezők találhatók, de a szivárgó metán gázt is veszélyesnek tartják, mert a sátortábor egy korábbi szeméttelep helyén létesült. Bihácsban a becslések szerint 8000 illegális bevándorló tartózkodik, a helybéliek úgy vélik, tarthatatlan a helyzet, ezért vasárnap este hét órára tiltakozást hirdettek a város főterére.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
  Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.
 • Donáth Anna az EP-ben: Ennél már nincs lejjebb
  Donáth megfontolás nélkül elhiszi azt, hogy egész Európa szerint a Fidesz patás ördög, ezért csak ki kell mondani a bűvös szót, hogy ez a képviselő „fideszes”, és máris mindenki szörnyülködve nyomja meg a NEM gombot.
 • A zöldek eltitkolnak valamit
  Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.
MTI Hírfelhasználó