A török elnök fenyegette az isztambuli főpolgármester-választás ellenzéki jelöltjét
2019. június 18. 19:37

Élesen támadta Recep Tayyip Erdogan török elnök egy keddi nyilvános beszédében a vasárnap megismétlendő isztambuli főpolgármester-választás fő ellenzéki jelöltjét, Ekrem Imamoglut, amiért tagadja, hogy a közelmúltban sértegette volna az egyik tartomány kormányzóját.

Erdogan Isztambulban hívei előtt leszögezte: "nem adhatjuk oda a várost ezeknek a hazugoknak". A török államfő kifejtette: Imamoglu nem ismeri be, hogy "kutyának" (it) nevezte Ordu tartomány kormányzóját, hanem azt állítja, hogy az "egyszerű" (basit) szót használta. "Felvétel van mindenről, légy őszinte, a politikához az őszinteség illik" - hangoztatta Erdogan Imamoglunak címezve szavait.
   
Törökországban másfél hete parázs vita folyik arról, hogy mi is hangzott el pontosan azon a zajos videofelvételen, amely Imamoglu néhány napos kampánykörútja során készült.
   
A legfőbb ellenzéki tömörölésre, az Imamoglut indító kemalista Köztársasági Néppártra (CHP) utalva Erdogan kijelentette: ezeknek már a génjeiben van a hazugság. "Na várj csak, a választás után még megfizetsz ezért, az ügy ezzel nem ért véget" - fogalmazott. "Hát nem szégyelled magad?" - tette hozzá egyúttal.
   
Erdogan egy hétfő esti rendezvényen felszólalva már jelezte: Imamoglu mindaddig nem töltheti be a főpolgármesteri tisztséget, amíg nem kér bocsánatot a török nemzettől és az ordui kormányzótól.

A török elnök kedden azzal is vádolta Imamoglut, hogy annak a Törökországban fegyveres terrorszervezetnek nyilvánított gülenista mozgalomnak az oldalán áll, amelyet a kormányzat a 2016. július 15-ei puccskísérlet felelősének tart. Erdogan rámutatott: az incidenssel kapcsolatban írt Twitter-üzeneteiből is kiviláglik, hogy Imamoglu a gülenista hálózattal van.

Imamoglu már a márciusi 31-i isztambuli helyhatósági választáson is a CHP jelöltje volt, de akkori győzelmét a kormánypárt kérelmének eleget téve a Legfőbb Választási Tanács (YSK) egy bő hónappal később semmisnek nyilvánította és elrendelte a főpolgármester-választás megismétlését.
   
Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió a választásra jogosultak száma, a hivatalos végeredmény alapján Imamoglu rendkívül kiélezett küzdelemben, mindössze 13 ezer 729 szavazattal előzte meg a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) színeiben induló Binali Yildirimet.
   
Yildirim egykor az ország közlekedésügyi minisztere, miniszterelnöke és házelnöke is volt. Imamoglu korábban a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a CHP színeiben Isztambul Beylikdüzü városrészének polgármestereként tevékenykedett.
   
Megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy míg a március 31-ei helyhatósági választást megelőzően Erdogan országos kampánykörútra indult, az utóbbi hetekben szokatlan módon háttérbe húzódott, és Yildirim került előtérbe.
   
A közvélemény-kutatások június 23-ára még ha kevésbé is, de ugyancsak szoros versenyt jósolnak. A felmérések túlnyomó többsége Imamoglu győzelmével számol.
   
A török metropoliszt 15 éve Erdogan pártja, az AKP vezeti.
 

MTI
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • 50 éve lépett az első ember a Holdra
  Ötven éve volt a Holdra szállás. Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel nyerte meg az űrversenyt a hidegháborúban. A sikeres landoláshoz szakemberek ezreinek munkájára volt szükség, közöttük magyarok szaktudására is.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
MTI Hírfelhasználó