Filaret pátriárkát megfosztották a kijevi egyházmegye irányításától
2019. június 24. 17:48

Tovább mélyült az új, Moszkvától különvált ukrán ortodox egyházban kialakult belső viszály az egyház két vezetője, Epifanyij metropolita és Filaret tiszteletbeli pátriárka között, miután hétfőn Filaretet megfosztották a kijevi egyházmegye irányításának jogától.

A döntést az ukrán ortodox egyház szinódusán, Filaret távollétében hozták meg. A határozat az Ukrajinszka hírportál tájékoztatása szerint kimondja, hogy "Filaret tiszteletbeli pátriárka az ukrán ortodox egyház püspökségében marad, de elveszítette az egyházmegye adminisztrációjához kapcsolódó kanonikus jogokat és kötelezettségeket". Filaret kérheti a szinódust Epifanyij metropolita, az ukrán ortodox egyház vezetőjének nevére címzett levélben, hogy határozza meg jövőbeni pozícióját az egyházban.  

A szinódus hozzáfűzte, hogy a kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyházának részét képező összes parókia és kolostor az új ukrán ortodox egyház része marad, mert Filaret megsértette a kijevi egyházmegye nyilvántartási eljárását, egyebek között nem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat.

A résztvevők kimondták továbbá, hogy a Filaret vezetésével tartott június 20-i gyűlésnek nem volt hatásköre semmilyen döntést hozni a felszámolt kijevi patriarkátus kérdésében.

Filaret májusban állt a nyilvánosság elé azzal, hogy elégedetlen a ráosztott tiszteletbeli pátriárka szereppel az új ukrán ortodox egyházban. Azzal vádolta Petro Porosenko leköszönt elnököt és Epifanyijt, hogy megszegték neki tett ígéretüket, amelyet az egyház autokefál státusának, azaz önállóságának megszerzése érdekében kötöttek, és félreállították őt. Bírálta a konstantinápolyi pátriárka által kiadott, az egyház függetlenségét megerősítő iratot (tomosz), amelyben az ukrán egyház nem kapta meg a patriarkátusi státuszt, hanem csak metropólia lett. Állítása szerint éppen az egyház alacsonyabb hivatalos státusza miatt abban állapodtak meg annak idején, hogy kétszemélyű vezetés lesz: Epifanyij fogja metropolitaként az ortodox világban képviselni az ukrán egyházat, ő marad azonban továbbra is Ukrajnában pátriárkaként az egyházi vezetők elöljárója, de megválasztása óta Epifanyij nem is tart vele kapcsolatot.

Később Filaret azzal állt elő, hogy ő nem egyezett bele a kijevi patriarkátus feloszlatásába, válaszul ezt Epifanyij a múlt decemberben tartott egyházegyesítő szinóduson készült videofelvétel közzétételével cáfolta.

Filaret a június 20-i gyűlésen határozatban mondatta ki a résztvevőkkel, hogy a megszüntetett kijevi patriarkátust helyre kell állítani. A résztvevők megerősítették továbbá, hogy Filaret a kijevi patriarkátus vezetője. Ezen túlmenően Filaret "szinódusa" bejelentette, hogy jogot formál minden vagyonra és templomra, amely a kijevi patriarkátusé volt.
Konstantinápoly azután adta meg az autokefál státust az addig három részre szakadt ukrán ortodox egyháznak, hogy az tavaly december közepén egyesült és újjáalakult, valamint új vezetőt választott Epifanyij metropolita személyében.

Az egyházegyesítésig Ukrajnában három ortodox egyházi szervezet működött. A moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyháza, amely továbbra is az orosz ortodox egyház joghatóságát ismeri el, és nem hajlandó legitimnek elismerni az új ukrán ortodox egyházat. Ebből a kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyháza néven még 1992-ben szakadt ki Filaret pátriárka vezetésével egy "szárny", már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen. Moszkva viszont nem ismerte el a kijevi patriarkátus függetlenségét, és szakadárnak tekintette azt. A harmadik és legkisebb az úgynevezett autokefál ortodox egyház volt, amelyet Moszkva szintén szakadárnak tekintett.

MTI
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • 50 éve lépett az első ember a Holdra
  Ötven éve volt a Holdra szállás. Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel nyerte meg az űrversenyt a hidegháborúban. A sikeres landoláshoz szakemberek ezreinek munkájára volt szükség, közöttük magyarok szaktudására is.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
MTI Hírfelhasználó