Nagytárkányban a tenyerén hordozza a kultúrát a Csemadok
2019. június 25. 09:09

Nagytárkányi Kulturális Napok címmel zajlott a bodrogközi településen az az ötnapos kulturális program, amely valójában az egykori hagyományos falunapi vigasságból nőtte ki magát. Szerdától vasárnapig színvonalas programkínálat várta a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A Tisza-parti településen minden évben számos megemlékezést, kulturális programot szerveznek. Az idén is rendezvények egész sorát kínálják nemcsak a helyieknek, hanem szélesebb látókörben gondolkodva a bodrogközieknek is, de nem ritka, hogy távolabbi régiókból is ellátogatnak a programjaikra.

A Kopasz József által vezetett település önkormányzata és a helyi Csemadok-alapszervezet júniusban is kitett magáért, hiszen igazi kultúrzsongást teremtettek a faluban.

A júniusi programok sorát a gyermeknappal nyitották, majd azt követően a nemzeti összetartozás napja alkalmából szerveztek kultúrműsorral egybekötött színvonalas megemlékezést. Az elmúlt héten pedig a Nagytárkányi Kulturális Napok programsorozata zajlott nagy érdeklődés mellett.

Szerda délután, június 19-én, a szabadtéri színpadon indították útjára a kulturális napok fergeteges programsorozatát a Budapesti Hórihorgas Hujákolók Gólyalábas Társulat szórakoztató gyermekműsorával. A gyerekek és a felnőttek egyaránt jól szórakoztak a humoros előadáson.

Csütörtökön este a Kassai Thália Színház előadásának örülhettek a színházkedvelők. A „Milyenek a magyarok?” című előadás nagy sikert aratott a közönség körében.

Pénteken a zene vette át a főszerepet. Egyházi koncertet tartottak a helyi evangélikus templomban. A koncerten többek között fellépett a nagykaposi Cantabile női kamarakórus, a Karcsa-parti dicsőítő zenekar Örösből, valamint Abaházi Nagy Lívia operaénekes. A résztvevők elmondták, hogy feledhetetlen élményben volt részük.

A kulturális programsorozat csúcsát a szombat délutánt és estét betöltő kultúrcsemege jelentette. A helyi alapiskola és óvoda műsora, magyar nóták, slágerek, operettrészletek, a zenei műfaj szinte minden ága, tánc és hagyományápolás kavalkádja várta az érdeklődőket. Sztárvendégként fellépett a magyarországi Tabáni István énekes, a Királyhelmeci banditák tánccsoport, a kárpátaljai Csipkés együttes, a Beyle hagyományőrző csoport a szomszédos Bély településről, és az Impulz zenekar.

A gazdag programkínálat mellett kísérőprogramok egész sora szórakoztatta a jelenlévőket. Volt ugrálóvár, íjászkodás és játékok minden mennyiségben. A vásári hangulatot teremtő kirakodóvásár, valamint az étel- és italkínálat is bőséges volt.

A zárórendezvényre június 23-án, vasárnap délután került sor a kultúrház nagytermében: a Zsapka Attila által vezetett ESZPÉ zenekar feltette a koronát a programsorozatra.

 ökölyi Angéla 

felvidek.ma
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
 • Naponta 11 keresztényt ölnek meg hite miatt
  Naponta 11 keresztényt ölnek meg a világon hite miatt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról tartott második konferencián helyi idő szerint csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó