A Duna menti országokról nyílik nemzetközi kiállítás Ráckevén
2019. június 26. 12:58

Ausztria, Bulgária, Románia, Szerbia, Szlovákia és Magyarország dunai településeinek életét, természeti, kulturális örökségét és a folyó kínálta fejlődési lehetőségeket mutatja be a csütörtökön nyíló DANUrB utazó kiállítás Ráckevén.

A magyarországi állomások első helyszínén hat részből álló installáció mutatja be különböző szemszögből a Duna menti életet fotók, hanganyagok, dokumentumok és városfejlesztési javaslatok segítségével - mondta el az MTI-nek Ambrus András, a Pest megyei önkormányzati hivatal sajtófőnöke.

A nemzetközi utazó tárlat a régió átfogó bemutatása mellett a résztvevő országok sajátosságait is megjeleníti az adott országban.

A kiállítás az Interreg DANUrB (Danube Urban Brand) keretében valósul meg, a határokon átnyúló program célja a dunai települések kulturális identitásának erősítése, a Duna épített környezetének felmérése, és értékeit hasznosítva egy közös kulturális hálózat és turisztikai márkanév létrehozása - tette hozzá.

A projekt magyarországi egységét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) urbanisztika tanszéke dolgozta ki és Pest megye önkormányzata is részt vesz benne, de egyetemek, regionális önkormányzatok, civil szervezetek és a piaci alapon működő szakmai ügynökségek is közreműködnek.

Ambrus András kiemelte, hogy a megye nagyon sikeresnek tartja a projektet, ennek keretén belül valósult meg például az önkormányzat Dunai mesék című blogja vagy települési és megyei összefogással a június 28. és 30. között zajló Szigetzugi Duna-napok Ráckeve, Szigetújfalu és Szigetbecse részvételével.

A sajtófőnök hangsúlyozta, hogy a Duna Transznacionális Program közelebb viszi egymáshoz egy-egy térség településeit, a közös munka során nemzetközi kapcsolatokat lehet kiépíteni és fontos tapasztalatokra lehet szert tenni.

Ambrus András elmondta azt is, hogy a Duna menti országok 2004 óta ünneplik június 29-én a Duna nemzetközi napját, melyet az országok közösségei, az ott élő emberek közös örökségük jelképeként tartanak számon.

A ráckevei Keve Galériában augusztus végéig látható a tárlat, azt követően Esztergomban várják a látogatókat.

MTI
Címkék:
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó