Az MMA képzőművészeinek alkotásaiból nyílik kiállítás Passauban
2019. június 26. 14:48

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) huszonhárom, nemzetközi szinten is kiemelkedő képzőművészének alkotásaiból nyílik kiállítás július 5-én Németországban, a Passaui Modern Művészetek Múzeumában.

Az MMA szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Magyarország müncheni főkonzuljának, Tordai-Lejkó Gábornak a kezdeményezésére megvalósuló, Verstrichene Zeit - Elfolyó idő címet viselő tárlat a "30 éve szabadon" emlékév programsorozataihoz kapcsolódik.

A Stefanovits Péter és Alapfy László kurátori koncepciója alapján összeállított anyagban 23 nemzetközileg is kiemelkedő magyar képzőművész - köztük Szemadám György festőművész, Farkas Ádám szobrász és Orosz István grafikusművész - munkái lesznek láthatóak, amelyeket az 1989-es határnyitás ihletett.

Stefanovits Péter szerint a tárlat célja a jelenkori magyar képzőművészet sokszínűségének bemutatása mellett, hogy az 1989-es történelmi fordulat lényegét érzékeltető műveket vigyenek Passauba.

A megnyitón Dresch Mihály jazzszaxofonos zenél, beszédet mond mások mellett Bernd Sibler tudományért és művészetért felelős bajor tartományi miniszter, Urban Mangold, Passau polgármestere, Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, valamint Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.

A kiállításon még Aknay János, Árendás József, Bakos István, Barabás Márton, Baráth Ferenc, Csáji Attila, Elekes Károly, Gaál József, Jovián György, Kovács Péter, Kulinyi István, Lajta Gábor, M. Novák András, Prutkay Péter, Stefanovits Péter, Szabó Menyhért, valamint Szabó Tamás, Szőcs Miklós TUI, Szurcsik József és Véssey Gábor munkái lesznek láthatóak.

A Passauban szeptember 29-ig látogatható tárlatot Berlinben is bemutatják decemberben.

MTI
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • 50 éve lépett az első ember a Holdra
  Ötven éve volt a Holdra szállás. Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel nyerte meg az űrversenyt a hidegháborúban. A sikeres landoláshoz szakemberek ezreinek munkájára volt szükség, közöttük magyarok szaktudására is.
 • Macron fegyverei
  Európa pillanatnyi állapotát jól jelzi, hogy a gazdasági bajoktól gyötört Franciaország odahaza nem igazán népszerű köztársasági elnöke, Emmanuel Macron az unió legaktívabb politikusa, szándéka szerint jövőjének meghatározó formálója.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
MTI Hírfelhasználó